Garázdaság miatt előállították Lenhardt Balázst

2012.12.14. 20:27 Módosítva: 2012.12.14. 21:54

A rendőrség garázdaság miatt előállította Lenhardt Balázs független országgyűlési képviselőt. A Jobbikból novemberben kizárt parlamenti képviselő péntek este egy budapesti cionizmusellenes rendezvényen meggyújtott egy izraeli zászlót, ezért vitték el a rendőrök.

A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által a Külügyminisztérium elé szervezett megmozduláson „Mocskos zsidók” és „Auschwitzba velük!” kiáltások hallatszottak a zászló felgyújtása közben. A rendezvényen több mint százan vettek részt, közülük többen elkísérték a rendőrség által előállított volt jobbikos képviselőt a járőrautóhoz.

A tüntetők egy ideig elállták az autó útját, hogy a rendőrök ne tudják elvinni a politikust, ám Lenhardt Balázs kérésére néhány perc után szabaddá tették az utat. A szimpatizánsok folyamatosan szidalmazták a rendőröket, akik a II. kerületi rendőrkapitányságra vitték a képviselőt. Távozásuk után a demonstrálók szétszéledtek.

A politikus a meghallgatását követően távozott a kerületi rendőrkapitányságról, írta az MTI a késő esti órákban. Az előállított képviselő mentelmi jogáról nem mondott le, közölte honlapján a rendőrség.

A Külügyminisztérium péntek éjjel közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaz: „mélységesen elítéli a ma este az épülete előtt lezajlott szélsőjobboldali tüntetés során elhangzott szégyenletes, uszító és kisebbségellenes beszédeket és megnyilvánulásokat”. A minisztérium közölte azt is: „felháborítónak tartja, hogy az esemény során egy külföldi állam nemzeti zászlójának elégetésére is sor került, amit egy ország, egy nép elleni gyűlölet keltésére alkalmas cselekedetnek tart”.

Lenhardt Balázs idén november 7-ig volt a Jobbik parlamenti frakciójának tagja, azóta független képviselő. November 22-én a pártból is kizárták; a Jobbik indoklása szerint azért, mert nyilatkozataival túlment azon a határon, ami a nem romboló belső kritikát jelent. A frakcióból való távozásakor azt mondta: nem tartja jó iránynak, hogy pártja belesimult a többi parlamenti párt közé és kezdi elveszíteni radikális jellegét, és több utcai akciót szeretne.

Egyike volt azoknak, akik a legélesebben támadták a volt jobbikos Szegedi Csanádot, a volt párttársa házánál rendezett novemberi demonstráción beszédet is mondott (akárcsak a szintén volt jobbikos Endrésik Zsolt). Azt a rendezvényt egyébként szintén a Kárpát Haza Őrei Mozgalom szervezte.