Közzéteszik az ország bűnügyi térképét

2012.12.14. 11:45 Módosítva: 2012.12.14. 12:25

Elkészült, és szombattól a rendőrség honlapján mindenki számára hozzáférhető az ország bűnügyi térképe – mondta Papp Károly, az országos rendőrfőkapitány általános helyettese.

A térképen mindenki megnézheti akár egy évre visszamenőlegesen is, hogy a lakókörnyezetében milyen, a közbiztonságérzetet befolyásoló bűncselekmény történt. Közölte: a térképpel a hiteles tájékoztatáshoz kívánnak hozzájárulni.

A térképen nem a befejezett eljárások, hanem az elrendelt nyomozásokat lehet figyelemmel kísérni szombat délelőtt 10 órától, a tesztüzem után januárban jön a végleges üzembe helyezés.

Nemes Zoltán főkapitányi biztos szerint a térkép a társadalmi, valamint bűnmegelőzési szervezetek és az önkormányzatok számára is segítséget nyújt.

A felhasználó országos, megyei, járási, települési szinten informálódhat, de akár arra az utcára is rákereshet, ahol lakik.

A naponta frissülő bűnügyi térképhez igazították a baleseti térképet is, amin nemcsak a helyeket, hanem az okokat is feltüntetik.

A hvg.hu összeállítása szerint magyar rendőrségen az ország első bűnügyi térképét 2002-ben rajzolták meg. Három évvel később a testület honlapján tették közzé, hogy többek között ezzel kívánják javítani a bűnmegelőzést. A főváros XIII. kerületében, 2006-ban tették interneten elérhetővé a kerület digitális bűnözési térképét, amelyen feltüntették a helyi vagyon elleni bűncselekményeket, így a lopásokat, gépjárműfeltöréseket, illetve ezeken kívül a rablások számát is. Ezek alapján lehetett tájékozódni arról, hogy a kerület mely részét vagy utcáját részesítik előnyben a bűnözők.

Két éve a Blikk készítette el Budapest bűntérképét, amely alapján kiderült, hogy tizenháromszor annyi bűncselekményt követnek el az V. kerületben, mint a XVI. kerületben, amit a belvárosi városrész önkormányzatánál azzal magyaráztak, hogy náluk sok a turista, akik a zsebtolvajok célpontjai.