HaHa: Orbán nem érti a diákokat

2012.12.15. 22:05 Módosítva: 2012.12.15. 22:10

"Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnáljuk, hogy Hoffmann Rózsához hasonlóan nem érti, miről beszélnek a diákok" - közölte a Hallgatói Hálózat. A héten a tandíj bevezetése ellen fórumokat, hídfoglalást és tüntetéseket szervező Hallgatói Hálózat szerint a miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebook-on. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen PR-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadnak el.

Orbán Viktor szombat délután egy ismeretlen diákcsoporttal beszélgetett a felsőoktatásról az Ötkert nevű romkomcsmában.  A találkozó végén Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette: jelentősen átalakítják a felvételi rendszert. Eltörlik a keretszámokat, aki eléri a bekerüléshez szükséges pontszámot, az ingyen tanulhat, ha később Magyarországon vállal munkát. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az Indexnek azt mondta: a diákok hívták meg a miniszterelnököt. A találkozóról a Hallgatói Hálózat és a szintén tüntetéseket szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői nem is tudtak.

A Hallgatói Hálózat szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal, tízezrek több éves munkáját és álmait a kukába dobva szórakozik az ország jövőjével. A Hallgatói Hálózat nem azért tiltakozott a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, hogy pár héttel a jelentkezési határidő előtt azt egy még kiszámíthatatlanabb rendszerrel cseréljék fel, közölték. A HaHa szerint a kormány legújabb titkos terve széleskörű konzultáció és nyilvánosságra hozott tanulmányok híján nem jelenthet megoldást a felsőoktatás, a fiatalok problémáira.

A Hallgatói Hálózat ezért továbbra is ragaszkodik korábban megfogalmazott hat pontjához, amelyben átfogó oktatási reformot, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését, a magyarországi munkára kötelező hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását követelik és esélyt arra, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei is bejuthatnak az egyetemekre. A HaHa ezért hétfőn ott lesz a Humán Platform által az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervezett tüntetésen, a Pécsett és Győrben szervezett megmozdulásokon, szerdán pedig a gimnazistákkal együtt fog reagálni a miniszter bejelentésére, olvasható közleményükben.