Orbán: Ingyen tanulhat, aki eléri a ponthatárt, és itthon marad

2012.12.15. 16:08 Módosítva: 2012.12.15. 19:06

Aki a felvételin eléri a bekerüléshez szükséges minőségi követelményt, ami jelenleg 240 pont, és utána Magyarországon szeretne dolgzni, az mindenfajta eladósodás nélkül ingyenesen tanulhat főiskolán vagy egyetemen, jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben, miután az Ötkert nevű elegáns belvárosi romkocsmában középiskolásokkal és egyetemistákkal találkozott.

Mik azok a keretszámok?

Az állam minden évben a felvételi előtt meghirdette, hány új hallgató képzését finanszírozza a felsőfokú szakképzéseken, a 3-4 éves alapképzésben, az 5-6 éves osztatlan képzésben (orvos, állatorvos, gyógyszerész, jogász, építész, művészeti képzés) 1-2 éves mesterképzésben és a doktori képzésben. A meghirdetett helyeket a felvételi eredmények alapján töltötték fel. Aki ezekbe rosszabb felvételi eredménye miatt nem juthatott be, az önköltséges képzésre mehetett, ahol ki kellett fizetnie a képzési költséget.

A kormányfő azt mondta: a keretszámok elveszik a bejutási lehetőséget a fiatalok elől az egyetemekre. A szabályozás ráadásul bonyolult, emiatt a fiatalok számára kiszámíthatatlanná és bizonytalanná teszi a jövőt, ezért a keretszámok szabályozását el fogják törölni. Ehelyett egy világos rendszert alkotnak, amelyben aki eléri a szükséges minimális ponthatárt (ez jelenleg 240 pont), és - fontos feltétel - diplomája megszerzése után Magyarországon akar dolgozni, az ingyen tanulhat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozzák ki az erre vonatkozó javaslatot, amelyet szerdán tárgyal a kormány.

A miniszterelnök hangsúlyozta a változtatások a most egyetemre járókat nem érintik. Ők az eddigi feltételek szerint fejezhetik be tanulmányaikat. Az új rendszer a 2013-ban egyetemre jelentkezőkre vonatkozik majd.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kérdésünkre azt közölte: a kormányfő a diákok meghívásának tett eleget, konzultált velük. A fiatalok elmondták véleményüket a felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről, ezután a miniszterelnök további egyeztetéseket is tart, többek között több kormánytaggal.

Azt nem tudni, kik azok a diákok, akiknek a meghívására a péntek este Brüsszelből hazaérkező miniszterelnök ilyen gyorsan eleget tett. A miniszterelnök környezetéből származó információink szerint egy budapesti egyetemista diákcsoport hívta meg a kormányfőt.

Kiss Dávid, az elmúlt hét tüntetéseit szervező országos diákszervezet, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke nem tudott a találkozóról, ők nem kaptak meghívást. Mint Kiss Dávid az Indexnek elmondta: ők is csak a kormányfő Facebook-oldalán látták a képet, és azóta is találgatnak, milyen diákokkal találkozhatott a kormányfő. A HÖOK hivatalosan csak kedden tárgyal Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel.

Nem tudott a találkozóról a hét eleji fórumot és hídfoglalást szervező Hallgatói Hálózat sem, őket sem hívták meg az Ötkertbe.

A hvg.hu szerint a találkozó nem volt sajtónyilvános. A romkocsmát a kormányfő védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ munkatársai biztosították, az újságírókat nem engedték be. A beszélgetésről kilépő fiatalok sem akartak nyilatkozni a hvg.hu-nak, azt mondták, majd a Facebookon mindenki elolvashatja.

A hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia az Ötkertből kilépő Orbán Viktort. A kormányfő autójába beszállva arra a kérdésre, hogy döntöttek-e már a keretszámokról, hosszas gondolkodás után azt válaszolta: "Keretszámok? Azok nem lesznek."

A héten szinte minden nap tartottak tüntetést az államilag finanszírozott hallgatók keretszámának drasztikus csökkentése ellen. A brüsszeli EU-csúcson tartózkodó miniszterelnök a távolból először azt ígérte, hogy már a hétvégén megoldják a felsőoktatási reform kérdését, pénteken ugyanakkor azt mondta, hogy „valamikor a jövő héten” öntik végleges formába a keretszámokról szóló kormányrendeletet.