Nem lesznek keretszámok a felsőoktatásban

2012.12.16. 14:09 Módosítva: 2012.12.16. 19:23

A minőség, az állami szerepvállalás és az intézményi struktúra egyaránt újjászervezést igényel, hogy a felsőoktatás fenntartható legyen, ezért nyúlt hozzá a kormány a felsőoktatáshoz - mondta el vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter.

Mindig is tudták, nem korrekt a rendszer

A kormányfő terveinek a lényege a mostani keretszámrendszer eltörlése. Ahogy Balog Zoltán fogalmazott "ádventi ajándékként" kapott a miniszterelnöktől egy levelet a részletek kidolgozására. "Mindig is éreztük és tudtuk, hogy ez nem korrekt", mert kiszűri a fiatalokat a rendszerből - mondta Balog. Minden támogatási formát, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen a tandíjat bevezetni, össze kell vonni - folytatta.

A diákoknak ingyenes (az adófizetőknek valójában rengeteg pénzébe kerülő) oktatási rendszer fenntartását az állam csak akkor vállalja, ha a diákok megfelelnek bizonyos minőségi kritériumoknak. Balog két kormányzati elvárást érintett: csak az kaphat állami finanszírozást, aki eléri a megjelölt minimumpontszámot, illetve, aki vállalja, hogy a diplomát megszerzi és ezután Magyarországon vállal munkát. A kormány célja, hogy "a tandíj nélkül megszerzett diploma az adófizetők érdekeit is szem előtt tartva" hasznosuljon. Balog Zoltán azt mondta, olyan rendszert szeretnének, amely teljesíti a fiatalok, az egyetemek elvárásait, és amellyel az állam is pénzénél marad.

Ködösítés

Sem a miniszter, sem a kormányszóvivő nem kívánt részleteket elárulni a javaslat részleteiről, például arról, hol húznák meg az ingyenes helyekre való bejutás határát. Egy kérdésre ugyanakkor Giró-Szász András kormányszóvivő azt válaszolta, hogy a minőségi felsőoktatásban érdekeltek. Ez arra utal, hogy a bejutási küszöböt nem fogják alacsonyan megállapítani.

A kormányszóvivő szavaiból az is kiderült, hogy feltehetően nem egy általános bejutási pontszám lesz majd az állam által finanszírozott helyekre, hanem szakonként különböző. Így tudják biztosítani, hogy az állam számára fontos műszaki, informatikai, agrár, egészségtudományi vagy pedagógus képzésekre több diákot vegyenek fel állami támogatással. Az amúgy is népszerű gazdasági és jogi képzéseken tehát várhatóan csak nagyon magas pontszámmal lehet bekerülni majd tandíjmentes helyre.

A váratlan változtatások kapcsán a kormányszóvivő elismerte, figyelembe vették az elmúlt két hét diáktüntetéseit is, amelyek a demokrácia részét képezik, az ott elhangzottak, fontos visszajelzést jelentettek a kormánynak.

A Fidelitas-szal a romkocsmában

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy Orbán Viktor szombaton a Fidelitas tagjainak meghívására ment el egy belvárosi romkocsmába. A kormányfő a találkozó után nem sokkal jelentette be, hogy jelentősen átalakítják a felvételi rendszert. Giró-Szász András azt mondta: a találkozó apropóját nyilvánvalóan a tüntetések jelentették, a Fidelitas is hasonló felvetésekkel élt. A kormányszóvivő szerint azonban a kormányfő bejelentése "nem a koncepción változtat, hanem annak egy elemét tisztázza le, egyszerűsíti".

Mint vasárnap reggeli cikkünkben megírtuk: a teljesen új felvételi rendszerről az elmúlt napokban még utalás szinten sem lehetett hallani. Az Index ezért azt kérdezte Balog Zoltántól, hogy ezt milyen előkészítés előzte meg, mióta dolgoznak a javaslaton.

Nem vagyunk hülyék, miniszterelnök úr

Balog az Index kérdésre azt mondta, hogy a kormány a most vázolt koncepción már 2011 eleje óta dolgozik. Részleteket nem árult el, mondván, azokat először a HOÖK képviselőivel szeretné megosztani. Balog a diákok képviselőivel kedd helyett már hétfőn találkozna, hogy a szerdai kormányülésre az ő javaslataikat figyelembe tudja venni a kabinet.

A diákok képviselői szombaton videózüenetben reagáltak a kormányfő romkocsmai bejelentésére. Ilyeneket mondanak a videóban: "Ön blöffölt miniszterelnök úr, ráadásul rosszul... Ismeretlen, rejtélyes gyerekekkel, a nemzet jövőjét alapjaiban meghatározó kérdésekben tárgyalt, a nyilvánosság teljes kizárásával. Ez számunkra elfogadfhatatlan... Sajnos annyira ostobának néz minket, hogy azt hiszi, hogy egy szakpolitkai krízist meg tud oldani egy politikai kampányvideóval... Mi nem a romkocsmákban merengünk magával ellentétben... Nem vagyunk hülyék, ez egy a konrétumokat teljes nélkülöző maszlag."

Irreális, hogy a HÖOK elmenjen a Balog Zoltán szakminiszter által hétfőre kezdeményezett találkozóra a felsőoktatásról, hiszen előzőleg semmiféle hatástanulmányt nem kaptak, így nem tudják, hogy pontosan miről lehetne tárgyalni – közölte Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja. Kiss Dávid azt mondta, a HÖOK szerint még nagyobb lett a bizonytalanság a felsőoktatási rendszerben, a Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig ellentmondanak mindannak, amit a kormány az utóbbi időben kommunikál.

A HÖOK vezetői olyan anyagot szeretnének kapni, amelyből legalább a sarokpontokat megismerhetik. Például, hogy mi történik a Diákhitel 2-vel, illetve megmaradnak-e a hallgatói szerződések. Ezek nélkül nem tudnak véleményt alkotni és dönteni.