Az MSZP kordában tartaná Kövér humorát

2012.12.17. 11:47
A plenáris ülést vezető elnök csak az Országgyűlés tekintélyének megóvása érdekében minősítheti a felszólalások tartalmát. Erről fogadott el általános érvényű állásfoglalást az alkotmányügyi bizottság az MSZP kezdeményezésére.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt kérte a testülettől: mondják ki eseti állásfoglalásban, hogy a november 12-i parlamenti ülésen Kövér László megsértette az országgyűlési törvény részrehajlás nélküli ülésvezetésre vonatkozó rendelkezéseit, azzal, hogy a kormánypárti frakciók felé fordulva demagógnak minősítette a szocialista Lukács Zoltán felszólalását.

Kövér László a kifogásolt esetben azt mondta: „Felhívom kormánypárti képviselőtársaim figyelmét, hogy a demagógia a szólásszabadság része, úgyhogy legyenek szívesek türelemmel hallgatni”.

Salamon László, a testület KDNP-s elnöke ugyanakkor a házelnököt elítélő határozat helyett egy általános érvényű állásfoglalást ajánlott a bizottság figyelmébe, amely azt mondja ki, hogy a plenáris ülést vezető elnök a felszólalások tartalmát csak az Országgyűlés tekintélyének megóvását szolgáló, rendfenntartó ülésvezető intézkedések keretében, az ehhez szükséges mértékben minősítheti. Egyébként a felszólalások tartalmát érintő véleményét az ülésvezetői teendők átadása mellett, képviselői felszólalás keretében adhatja elő.

A bizottság elnöke ezt azzal indokolta, hogy a konkrét eset megítélésében lehet vita, hiszen a házelnök éppen a kormánypárti képviselőket rótta meg viselkedésükért.

„Ízléstelen és visszataszító”

Az MSZP-s Lamperth Mónika és Bárándy Gergely viszont azzal érvelt, hogy a testület ilyen módon akarja elkerülni, hogy a házelnök felelősségéről szó essen, ezért azt szorgalmazták, hogy a bizottság mondja ki, hogy Kövér László megsértette a házszabályt. Bárándy Gergely úgy fogalmazott: azt már megszokták, hogy a házelnök „ízléstelen és visszataszító” módon megjegyzéseket tesz az MSZP-frakcióra, de az újdonság, hogy egy felszólás tartalmát is bírálja.

A szocialista Steiner Pál szerint viszont a két állásfoglalás lényegét tekintve ugyanaz, csak az egyikben nevesítve van a házelnök, a másikban pedig nincs, de világos, hogy ez is Kövér László tevékenységét minősíti. Az MSZP-s képviselő úgy vélte: a konkrét esetben a házelnök „engedett nagy természetének”, és olyan megszólalást engedett meg magának, ami nem volt helyes.

Csak rendreutasítás volt

A fideszes Gulyás Gergely viszont szellemesnek tartotta Kövér László megszólalását, és úgy vélte, nem történt olyan, ami miatt el kellene ítélni az Országgyűlés elnökét. Szerinte abban azért egyet lehet érteni, hogy Lukács Zoltán felszólalása valóban demagóg volt. Frakciótársa Vas Imre szerint Kövér László nem minősítette demagógiának a szocialista képviselő felszólalását, hanem a kormánypárti képviselőket utasította rendre.

Varga István (Fidesz) pedig azzal érvelt, hogy Ujhelyi István, a Ház szocialista alelnöke is állandó megjegyzéseket tesz egyes képviselőkre, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy minden alelnök és a házelnök is saját stílusában vezeti az üléseket, ezért szerinte nincs szükség állásfoglalás kiadására az ügyben. „Ujhelyi Ujhelyi módon vezeti, Kövér Kövér módon vezeti, (...) mi meg tudomásul vesszük, a demagógia meg demagógia” – fogalmazott.

A Salamon László által előterjesztett általános érvényű állásfoglalást a bizottság végül a kormánypárti és a jobbikos, valamint egy független képviselő igen szavazatával, a szocialisták tartózkodása mellett fogadta el, míg a Mesterházy Attila-féle előterjesztést csak az MSZP-sek támogatták.