Általános sztrájkra hívnak a diákok

2012.12.17. 23:31 Módosítva: 2012.12.18. 06:13

A hétfői tüntetések után a diákok általános sztrájkra hívnak mindenkit, akit érint "a felsőoktatás szétverése és a kormány igazságtalan politikája". A diákok közfelkiáltással döntöttek erről  a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tartott fórumon.

Az ott összegyűlt több száz diák egy közös videóval is üzen a kormánynak. Ebben kifejezik, hogy mindenki nevében szólnak, akiknek elegük van a bizonytalanságból. A diákok nem fogadják el a kormány új oktatási tervezetét, és a felsőoktatás átalakításának elnapolását követelik.

Megalapozott szakmai döntést akarnak, és nem egy "egy-két nap alatt összefércelt törvényvázlatot". Elfogadhatatlannak tartják a kormány eddigi cinikus megnyilvánulásait. A videó végén azt mondják, hogy ha követeléseik nem teljesülnek, szerdán általános sztrájkba kezdenek, és erre másokat is csatlakozásra szólítanak fel, majd hosszan azt ismételgetik: "semmit rólunk nélkülünk, semmit rólunk nélkülünk".

Az esti fórumot azután tartották, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium előtt tüntetést tartottak, majd a több ezres tömeg a Parlamenthez és a Magyar Rádióhoz vonult. A rádióban a tüntetők beolvastatták a hallgatók 6 pontba foglalt követeléseit. A diákokat hétfőn este a színművészeti egyetem rektora engedte be, és megnyitott számukra egy négyszáz fős termet.

Az EMMI Szalay utcai épülete előtt tartott tüntetésen Ábrahám Máté, a Diákellenállás A Felsőoktatásért nevű középiskolás szervezet vezetője azt mondta: szerdán délután kettőkor arra kérik a középiskolásokat az országban, hogy iskolájuk előtt néma csendben sorakozzanak fel. A felsőoktatás átalakításáról szerdán dönt a kormány. A "Csend hangjai" elnevezésű akció célja az, hogy a diákok egyelőre néma csendben várják a változást.