Ne most akarjon új útlevelet csináltatni!

2012.12.17. 14:15 Módosítva: 2012.12.17. 14:20
Lehetetlen január második fele előtti időpontot kérni az okmányirodákban. A járási rendszer kialakításáért felelős közigazgatási minisztériumnál viszont azt mondják, az okmányirodák működését semmilyen módon nem fogja zavarni az új redszer, de Navracsics Tibor közigazgatási miniszter sem tud a panaszokról. Olvasóink nem ezt tapasztalták: valahol utasítást kaptak az ügyintézők, hogy januárra nem adhatnak időpontot.

„Az okmányirodák működését semmilyen módon nem zavarja a járási hivatalok létrejötte. Január 1-jétől az irodák ugyanott és ugyanúgy várják az ügyfeleket, ahol és ahogy eddig is, csak nem a jegyző alá fognak tartozni, hanem a járási hivatal keretében fognak tovább működni" – ezt a választ kaptuk múlt héten a járási rendszer kialakításáért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM), miután egyik olvasónk furcsa esetről számolt be. Olvasónk útlevelet akart csináltatni az egyik Pest megyei leendő járási központ okmányirodájában, de azért nem kapott januárra időpontot, mert az ügyintéző szerint a járási rendszer miatt „gondok lehetnek" az ügyintézéssel.

Egyedi eset

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is azt mondta, nem tud a panaszokról, szerinte csupán egyedi esetekről lehet szó. Hétfő délelőtt, a járási vezetők eskütételekor az Index kérdésére elmondta, hogy ígérettel bírnak a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-től, hogy az átállásra kész lesz a gerinchálózat és az informatikai rendszer. Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy sok változás januártól még nem lesz tapasztalható, szerinte április-május környékén lesz az, amikor az állampolgárok számára fel fog tűnni a pontosabb és színvonalasabb ügyintézés.

Úgy tűnik, mégsem egyedi esetről van szó. Miután felhívást intéztünk olvasóinkhoz, hogy írják meg, ők milyen nehézségeket tapasztaltak, jó néhány levelet kaptunk. Olvasóink hasonló anomáliákról számolt be: ne csak december végére, hanem januárra sem adnak időpontot az okmányirodákban.

Vagy mégsem?

„A közigazgatási rendszer átalakítása miatt, jelenleg sajnos még nem áll módunkban januárra időpontot adni. Január elején, érkezési sorrendben tudjuk kedves ügyfeleink okmányait elkészíteni” – írta Gyula nevű olvasónk, milyen választ kapott a IV. kerületi okmányirodától.

Péter is hasonló esetről írt. A XIII. kerületben akarta elintézni hivatalos ügyeit, viszont januárra egyáltalán nem tudott időpontot foglalni, de a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az iroda is elköltözik a Béke térről a Lehel térre. Ugyanerről a problémáról számolt be Attila nevű olvasónk is. Mint írta, a Béke téri okmányirodában decemberben már nem lehet ügyet intézni, viszont januári időpontot a központi rendszeren keresztül nem tudott foglalni.

„A II. kerületi okmányirodába próbáltam időpontot kérni, mert 18-án lejár az útlevelem. Az ügyfélkapun keresztül nem találtam szabad időpontot, pedig amíg lehet, kattintgattam a következő hét gombot. A II. kerület honlapján pedig be sem jön a rendszer. Jeleztem az impresszumban megadott címen, választ persze nem kaptam” – írta egy másik olvasónk.

András nevű olvasónk lejárt személyi igazolványa és útlevele miatt akart időpontot kérni a zuglói irodában. A XIV. kerületi irodában viszont azt mondták neki, decemberre már nincs, jövőre pedig a járási rendszerre hivatkozva nem adtak neki időpontot, de van hetente két nap, amikor nem kell időpontot kérni az ügyintézéshez. „Jöhetek és állhatok sorba” – jegyezte meg András.

Egy másik olvasónk azt írta, külföldi tartózkodását szerette volna bejelenteni, de egész januárra nem volt időpont. „Máskor akár másnapra, de a következő hétre mindenképpen találtam tucatnyi foglalható időpontot ugyanennél az önkormányzatnál” – írta.

Gergő a XVII. kerületben akart új személyi igazolványt csináltatni. December 7-én hívta fel az okmányirodát, ahol azt mondták, idén már nincs időpont, de olvasónk azon felvetésére, hogy jó neki januárban is, az ügyintéző hölgy azt mondta, „gőzöm sincs, hogy januárban mi lesz”.

Gergő ugyan nem a XVII. kerületben él, hanem Csepelen, de itt ugyancsak nem tudtak időpontot adni, se decemberre, se januárra. „Mondtam, mivel csepeli vagyok akkor besétálok csak úgy, és kivárom. Azt mondta, úgy ne menjek, mert nem tudnak fogadni. Ezek után felhívtam Pesterzsébetet, oda nem adnak időpontot, csak be kell mennem. Bementem nyitás előtt 40 perccel így ötödikként bejutottam, és fél óra alatt végeztem. Mire kinyitott egyébként 30-40-en álltunk az iroda előtt” – zárta levelét Gergő.

„Ügyfélkapun regisztrálni akartam a XX.kerületben, de egész január második feléig nem kaptam időpontot, az azt követő időszakot pedig a rendszer fel sem ajánlja” – írta S. T. monogrammal egy olvasó.

Vidéken se tökéletes

A vidéki okmányirodákban sem jobb a helyzet. Egy tompai olvasónk lejárt jogosítványának érvényesítéséhez kértem időpontot. Mint írta, neki is azokat a kifogásokat mondták, mint korábbi cikkünkben szereplő olvasónak, és azt tanácsolták neki, hogy január második, harmadik hetében érdeklődjön újra.

Egyik budaörsi olvasónk is arról panaszkodott, hogy bár „Budaörsön eddig minden jól működött”, szintén nem lehet januárra időpontot kérni. Rosszabbul járt az az olvasónk, aki a monori okmányirodában érdeklődött autója lejárt forgalmija miatt. Azt mondták neki, a gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos időpontfoglalás miatt január második hetében hívja fel őket újra.

Vácott sincs már decemberi időpont, de Ajkán se: Sándor nevű olvasónk lakcímkártyájának ügyintézéséhez akart online úton időpontot kérni, de ugyancsak azt írta ki a rendszer, hogy nincs elérhető időpont.

A külföldön élő László magának és kislányának szeretett volna új útlevelet csináltatni. Mivel külföldön élnek, de karácsonyra hazalátogatnak, gondolták, decemberben ezt a hivatali ügyet is el tudják intézni. Olvasónk felhívta a XXI., XXII. és a IX. kerületi okmányirodákat, de mindenhol egyértelműen közölték, hogy decemberben az ünnepek között csak a központi okmányiroda lesz nyitva, januárra pedig nem adhatnak időpontot, mert az ügyintéző szerint „utasításba kapták”.

A XXI. és XXII. kerületben azonban még azt sem tudták megmondani, hogy januárban mikor fognak kinyitni, tette hozzá László, aki ezután a központi okmányirodát kereste fel, de decemberre már itt sem adtak időpontot, viszont azt mondták, hogy reggel nyitás előtt menjenek oda és ha szerencséjük lesz, akkor kapnak még sorszámot aznapra, de akkor is készüljenek hosszú várakozásra. „Mivel a lányom 14 év alatti, ezért nekem és a feleségemnek is személyesen jelen kell lennünk az útlevéligénylésnél, tehát az egész családnak kijut a 21. századi magyar ügyintézés örömeiből” – zárta levelét László.