Debreceni egyetemisták is tiltakoztak

2012.12.18. 22:09

A Debreceni Egyetem (DE) mintegy ötszáz hallgatója demonstrált a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakozva kedd este a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A diákok egyebek mellett a "Gondolkodom, tehát probléma vagyok", "Nevezzük nevén a keretet" és "Felelős ministeriumot Buda-Pesten" feliratú táblákkal vonultak az intézmény főépületétől a belvárosi Kossuth térre.

A Nagytemplom előtt felszólaló középiskolások és egyetemisták kijelentették: amíg el nem érik céljaikat, nem hagyják abba a tiltakozást. "Nem félünk akár radikálisabb eszközökhöz nyúlni a felsőoktatásban való részvételi jogunkért" - hangoztatta az egyik felszólaló diák.

A szónokok élesen bírálták az államilag támogatott képzési helyek számának csökkentését és a hallgatói szerződést. A hallgatók szerint a tanulmányok végére akár több millió forintra duzzadó diákhitel törlesztésének terhe alatt nem lehet családot alapítani és idősebb korban a szülőket támogatni.

"Nem vagyunk csökkenteni való statisztika, ne tegyék tönkre a jövőnket" - kérte az egyik felszólaló.

Az egyetem díszudvarán egy hete közfelkiáltással elfogadott hatpontos követelések felolvasásakor minden pontot kitörő ováció fogadott.

Török Gergő, a DE Hallgatói Önkormányzatának elnöki referense záró felszólalásában úgy fogalmazott: van, aki úgy gondolja, hogy karácsonyra lecsengenek a tüntetések. "De a következő tüntetések közelebb vannak, mint azt a politikusok hinnék. Nem felejtünk" - tette hozzá.