Elismertük Macedónia nevét

2012.12.18. 15:16

Macedóniát, az egykori jugoszláv tagköztársaságot hivatalosan nem szokás Macedóniának nevezni. Görögország ugyanis északi szomszédja 1991-es függetlensége óta nem akarja elismerni ezt a nevet. A görögök szerint Macedónia igazából Görögország északi része, ezért legfeljebb Észak-Macedóniának lehetne hívni az országot. Szerintük a macedónok az északon élő görögök, és nem azok, akik Macedóniában élnek. Görögország attól tart, hogy a macedónoknak területi követeléseik lehetnek a névazonosság miatt.

A vita miatt az ENSZ-ben, és minden nemzetközi rendezvényen – így az olimpiákon is – úgy kell használni az ország nevét, hogy „the former Yugoslav Republic of Macedonia”, vagy rövidítve FYROM. (Jelentése: „a korábbi jugoszláviai macedón köztársaság”).

Kaleta Gábor, a magyar külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta az AFP-nek, hogy Magyarország úgy döntött, hogy elismeri a sima Macedónia nevet. Kaleta annyit mondott még, hogy a döntés már korábban megszületett, de később lesz csak róla hivatalos közlemény. A döntés okát nem fejtette ki.

Orbán Viktor november közepén Budapesten fogadta Nikola Gruevszki macedón miniszterelnököt, és akkor arról beszélt, hogy nem helyes, hogy a névvita megakadályozza, hogy az EU csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Macedóniával. Görögország ugyanis eddig erre hivatkozva vétózta meg az érdemi tárgyalások megkezdését.

Macedónia ugyan az Európai Bizottság szerint készen állna a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, de a görögökön kívül még egy tagállam, Bulgária is vétózza ezt. A bolgár kormánynak az a baja, hogy szerintük Macedóniában meghamisítják a történelemkönyveket, és bolgár-ellenes propagandát fejt ki az állam. (Bulgária szerint jelentős bolgár kisebbség él Macedóniában, a hivatalos macedón népszámlálási adatok viszont csak ezer főről szólnak. Bulgária kettős állampolgárságot, és az ezzel járó EU-s útlevelet ad minden macedónnak, aki bolgárnak vallja magát. Eddig 60 ezer igénylő volt, akik közül 43 ezer meg is kapta az állampolgárságot.)

Magyarországon kívül többek között az USA, Kanada és Szerbia is elismeri hivatalosan a Macedónia országnevet.