Megéri diplomát szerezni

2012.12.18. 16:29

Tizenhárom pontban sorolja fel a Magyar Rektori Konferencia (MRK) azokat az érveket, miért éri meg diplomát szerezni, és cáfolva azokat az állításokat, amelyek szerint a felsőoktatás intézmények tömegével bocsátnak ki használhatatlan diplomákat.

„Megbocsáthatatlanul félrevezetik a döntéshozókat és a magyar családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat olyan szakokon, amelyekre nincsen kereslet a munkaerőpiacon. Ezzel szemben bármilyen diplomásnak többször nagyobb az elhelyezkedési esélye, mint az alacsonyabb végzettségűeknek" – írják, megjegyezve, öt év alatt 40 százalékkal csökkent egyetemeink és főiskoláink állami támogatása, miközben a GDP mértéke nagyjából változatlan maradt. A diplomásoknak ugyanakkor magasabb az elérhető keresete és az általuk befizetett adóból nagyobb az állam bevétele.

Mint írják, a felsőoktatás visszafejlesztését eredményező lépések, a működéshez szükséges anyagi források kivonása, egyetemeink és főiskoláink pénzügyi kivéreztetése helyett ellenkező irányú közpolitikára van szükség: be kell fektetni a tudásba, az egyetembe, a jövőbe. Növelni és nem csökkenteni kell a felsőoktatási ráfordításokat.

Ezután 13 pontban sorolják fel az érveiket. Többek között kiemelik, hogy a diplomások jövedelme háromszorosa a középfokú végzettséggel nem rendelkezőknek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a legkisebb a munkanélküliség: 2008-ról 2010-re a munkanélküliség a középfokú végzettséggel nem rendelkezők körében 6,2 százalékkal, míg a diplomások esetében csupán 1,8 százalékkal nőtt.

A magyar felsőoktatásban 20 ezer külföldi hallgató tanul, az általuk befizetett tandíj növeli az egyetemek bevételét, miközben ugyanezek a diákok hasonló nagyságú összeget magyar áruk és szolgáltatások vásárlására is fordítanak.További érvük, hogy a magyar felsőoktatásba érkező állami támogatás jelentős része visszaáramlik a költségvetésbe adó és járulék formájában, hasznosul a gazdaságban.

Az MRK közleménye megemlíti azt is, hogy a magyar felsőoktatás a fejlett országok között egyedülálló abban, hogy a felsőoktatási ráfordítások társadalmi megtérülése magasabb, mint az egyén számára jelentkező haszon. Ezek mellett a magyar felsőoktatás elismert teljesítményt nyújt a nemzetközi térben. A legjobb magyar egyetemek a felsőoktatási ranglistákon a világ egyetemeinek legjobb 3 százalékában vannak.