Nem voltak kések az előállított tüntetőnél

2012.12.20. 10:28

Cáfolja a rendőrség állítását az a szerda esti tüntetésről előállított 25 éves debreceni tüntető, akiről a rendőrség azt írta, hogy a meghallgatása során két kést találtak nála.

Az Indexnek elmondta: nem volt nála kés, hiszen ha lett volna, akkor a rendőrségnek eljárást kellett volna indítania ellene emiatt. Ilyesmi a jegyzőkönyvben sem szerepelt, különben nem is írta volna alá, ha ez állt volna benne – mondta. „Ügyvéd is volt velem. Nem tudom, hogy milyen lépéseket lehet tenni, de ha kell, akkor szívesen beperlem a rendőrséget” – mondta.

Hogy a többieknél volt-e kés, arról nem tudott nyilatkozni. A Tiltakozunk a felsőoktatás egyoldalú módosítása ellen Facebook-csoport üzenőfalára kiírták, hogy az egyik diák táskájában találtak egy svájci bicskát, és erről írta azt a rendőrség, hogy kést talált a 17 éves budapesti tüntetőnél.

A szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Lánchídtól szerda este a IV. kerületi rendőrkapitányságra előállított három fiatalembert, akik a meghallgatás alatt nem ismerték el a szabálysértés elkövetését.

Kesek
Fotó: Police.hu

A másik tüntetőnél volt két bicska

A rendőrség 12:35-kor egy közleményt írt ki a honlapjára, amiben közölte, hogy a rendőrség korábbi „tájékoztatásában foglaltakkal ellentétben nem a 25 éves B. Richárd debreceni lakos, hanem a 23 éves T. János orfalui lakos ruházatátvizsgálása során került sor két darab kés lefoglalására”. T. János ellen a rendőrség feljelentést tesz rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt.

T. János az alábbi nyilatkozatot adta a hírrel kapcsolatban:

Az előállításkor, a rendőrkapitányságon nálam előkerült két késsel semmilyen szándékom nem volt. A nálam talált két kés valójában svájci bicska és egy összecsukható zsebkés volt, ami mindig a hátizsákomban van. Kollégista vagyok, ezek minden nap nálam vannak, ezeket evésre használom, akár a kollégiumban, akár szabad téren. Azt gondolom, hogy minden tíz magyarból legalább ötnél van bicska.

Az előállított tüntetők szerint a rendőrök részéről a bánásmód korrektek volt, Újpesten kenyeret és halat is kaptak.