Debrecen adósságának felét az állam fizeti

2012.12.22. 13:05

A Hajdú-bihari megyeszékhely 27,34 milliárd forint adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombati debreceni sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta, hogy az önkormányzatok után a kormány megkezdi a felsőoktatási szektor adósságrendezését, erre jövőre 24 milliárd forintot szánnak. Debrecenről szólva úgy fogalmazott: „a város az adósságállományát tekintve súlyos, az országban az egyik legnehezebb helyzetbe került.”

Az adósságátvállalás mértékét Debrecen esetében is az iparűzési adó nagysága alapján határozták meg. Kósa Lajos (Fidesz) polgármester közölte: a város évi 1,5 milliárd forint adósságszolgálattól szabadul meg. A város iparűzési adóbevétele, vagyis a Debrecenben működő vállalatok gazdasági teljesítménye körülbelül egy százalékkal nőtt tavalyhoz képest - mondta Kósa Lajos. Hozzáfűzte: a növekedés elsősorban a városba települt nagy hozzáadott értékkel dolgozó cégeknek, például a National Instrumentsnek és a Richternek köszönhető, de szerepe volt a debreceni repülőtér bővülő forgalmának is.

Balog Zoltán a felsőoktatási adósságátvállalásra kitérve elmondta: 2013-ban a szektor adósságrendezésével az intézmények adósságátvállalása, az EU-projektek önrészének biztosítása és a PPP-konstrukcióban készült beruházások finanszírozása történik meg. A miniszter ezek intézményekre lebontott mértékéről részleteket nem közölt, de annyit elmondott, hogy jövőre mintegy 10 milliárd forint értékben váltanak ki működési hiteleket. Balog Zoltán megjegyezte, hogy a közeljövőben a felsőoktatás mellett a sportegyesületek is számíthatnak hasonló segítségre.