no

Ángyán szerint alkotmányellenesen büntethette meg a Fidesz

2012.12.23. 22:00 Módosítva: 2012.12.24. 00:12

Ángyán József szerint felmerülhet, hogy alkotmányellenesen büntette meg a Fidesz frakciója, amikor december 17-én, a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításról szóló szavazáson szembe ment a frakció álláspontjával.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, ami alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház.

9a
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Blikk szerint a frakció rekordösszegű, 250 ezer forintos büntetést szabott ki Ángyánra, amiért a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel szavazott. Ángyán mellett Révész Máriusz, L. Simon László és Kovács Ferenc is pénzbüntetést kapott, és egyenként 150 ezer forintot kell fizetniük, amiért, bár jelen voltak, nem szavaztak, írta a lap.

Ángyán pénteken kelt levelében arról írt Balla Györgynek, a Fidesz frakcióigazgatójának, hogy alkotmányossági aggályai vannak a frakcióvezetés döntése miatt. Az alaptörvény 4. cikke (1) bekezdését idézi, ami alapján „az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók."

Ángyán továbbá az alaptörvény VIII. cikkelyére is utal, ami kimondja, hogy a nép a hatalmát választott képviselői útján, közvetlenül gyakorolja. „Mindezek alapján határozott véleményem az, hogy amennyiben a frakció megtiltja képviselője számára a legjobb szakmai meggyőződése és lelkiismerete szerinti álláspont kialakítását és képviseletét, úgy éppen a szó szoros értelmében vett
népképviseletet, illetve végső soron saját működésének jogalapját, azaz az Alaptörvényt kérdőjelezi meg" – írta.

Ángyán a Fidesz frakciójának alapszabályára is utal, amely szerinte kimondja, hogy amennyiben a képviselő a frakcióvezetés döntésével ellentétesen akar szavazni, akkor erről előre tájékoztatnia kell őket. Ángyán azt állítja, hogy ennek eleget tett többek között a december 10-i frakcióülésen, és később is, amikor hangot adott aggályainak.

Ángyán azt kéri, hogy vizsgálják meg, elmarasztalása összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel, erről pedig írásbeli tájékoztatást kér. Mint írta, a frakcióvezetés a sajtót előbb értesítette arról, hogy büntetést kapott, mint őt, ezért a mostani levelére adott választ is nyilvánosságra kívánja hozni.