Hétfőn is órákon át esik majd az ónos eső

2012.12.23. 20:25 Módosítva: 2012.12.23. 20:50

Több megyében hétfőn is ónos esőre lehet számítani, a csúszóssá váló utak megnehezítik a közlekedést. A melegfront többeket ingerlékenyebbé, sértődékenyebbé tehet, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A várható ónos eső miatt hétfőre hét megyére - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest -, valamint Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a tájakon tartós, több órán át tartó ónos esőre kell készülni. Emellett hat további megyében is várható gyenge ónos eső, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom megyére szólóan elsőfokú a figyelmeztetés.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a havazás és az ónos eső miatt kisebb fennakadásokra kell számítani a budapesti tömegközlekedésben.A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják és síkosságmentesítik a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, azonban egyes járatok forgalmában, különösen a hegyvidéki autóbusz-vonalak esetében kisebb késések, fennakadások vannak, írták vasárnap este.

A meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hétfői időjárás a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképesség is visszaeshet.

„A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából", ezért többeknél ingerlékenység, sértődékenység lesz tapasztalható, étvágytalanság is jelentkezhet. Emellett a keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások, lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző megbetegedések, írta az orvosmeteorológiai szolgálat.

Autók csúsztak az árokba

Több autó landolt árokban az ónos esőtől csúszóssá vált utak mentén Győr-Moson-Sopron megyében vasárnap, a balesetekben senki sem sérült meg. Árokba csúszott egy személyautó Magyaralmásnál, a 81-es főút érintett szakaszát a műszaki mentés idejére lezárták. A baleset a 11-es kilométernél történt, az autó előzés közben hajtott árokba.

Az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár térségében egy Budapest irányába tartó osztrák rendszámú személyautó csúszott le az úttestről, mert a sofőr nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel hajtott. Az M1-es győri elkerülő szakaszán egy mikrobusz hasonló okból vágódott a pályaelválasztó betonelemeknek, olyan erővel, hogy az elemeket átlökte a szemközti sávba. Az ütközés után a jármű a saját pálya leállósávjában tudott megállni.

A 82-es főúton, Mezőörsnél egy jármű korlátnak hajtott, Günyűnél az 1-esen, illetve Kisbajcs térségében egy-egy személyautó csúszott az árokba. Mosonmagyaróváron három autó koccant össze, az egyik jármű sofőrje ittasan vezetett.

Az ónos eső és a havazás által vasárnap okozott fennakadásokról bővebben itt olvashat>>>