Az USA sajnálja az orosz gyerekek örökbe adását tiltó törvényt

2012.12.29. 14:11

Törvénnyel tiltotta meg az orosz kormány, hogy amerikai állampolgárok orosz gyerekeket fogadjanak örökbe, írja a Guardian. Az amerikai kormány sajnálja a döntést, ugyanakkor politikai motivációt látva a hátterében, kritizálja is azt. A törvény egy újabb jele a két ország közötti viszony egyre feszültebbé válásának.

Vlagyimir Putyin államfő pénteken írta alá a törvényt, amely azonnal hatályba lépett, így vonatkozik arra a 52 gyermekre is, akik esetében már elkezdődtek az örökbefogadást előkészítő intézkedések.

Az amerikai belügyminisztérium pénteki közleményében kiemelte, az elmúlt 20 évben hatvanezer orosz gyermeket fogadtak örökbe amerikai szülök. E gyerekek döntő többsége most hálás nevelőszüleiknek szerető támogatásukért, fogalmaz a közlemény. Az amerikai fél kiemelt figyelmet kíván fordítani azokra a gyermekre, akik esetében már megkezdődtek az előkészületek az adoptálásra. Remélik, hogy az orosz fél nem fog akadályokat görgetni az örökbefogadás elé ott, ahol a gyermekek már találkoztak is az őket adoptálni szándékozó szülőkkel.

Orosz hatóságok eközben elkezdték összegyűjteni azokat az eseteket, amikor az Egyesült Államokba került orosz gyermekeket ért bántódás. 19 olyan esetet is találtak, amikor az amerikai nevelőszülőkhöz került gyermek meghalt. A törvényt magát is Dima Jakovlevről nevezték el. Jakovlev egy 21 hónapos kisfiú volt, aki egy a tűző napon felejtett autóban halt meg Virginia államban. Nevelőapját később meg is vádolták gondatlanságból elkövetett emberöléssel, az esetet komoly médiafelháborodás kísérte Oroszországban.

Putyin kiemelte, hogy egy hazafias törvényt hoztak, hiszen az orosz állam feladata, hogy gondoskodjon saját polgárairól. Ugyanakkor Oroszországon belül is sokan támadják a törvényt, ellenzékiek "kannibalisztikusnak" nevezték, a tiltakozó petíciót pedig eddig több mint százezren írták alá. A törvényt még tervezet formájában ellenezte az orosz kormány is, a szociális ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes azonban hiába fordult levelével Putyinhoz. A heves belföldi és nemzetközi kritikák hatására Putyin mindössze orosz árvaellátás fejlesztését ígérte meg.

A törvény elfogadását Moszkva nem titkoltan válaszlépésként is szánta az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra. Barack Obama amerikai elnök december 14-én hagyta jóvá a vizsgálati fogságban 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij orosz jogászról elnevezett törvényi záradékot. Ez megtiltja a férfi halálával összefüggésbe hozható orosz tisztviselők beutazását az Egyesült Államokba, és utasítást ad kintlévőségeik befagyasztására.