Újabb békemenettel fenyeget a CÖF

2013.01.03. 15:42 Módosítva: 2013.01.03. 15:43
Ha az Együtt 2014 tüntetést szervez a kötelező választási regisztráció miatt, újabb Békemenet lesz, jelentette be a Civil Összefogás (CÖF).

"Elfogadhatatlan fenyegetni és nyomást gyakorolni a regisztrációval kapcsolatban az Alkotmánybíróságra. A Parlament előtti tüntetés fenyegetésére csak úgy tudunk reagálni, hogy jelezzük, ha a Békemenet elmegy a Parlament elé, az „új alkotmányozók” oda már nem fognak beférni." - írja közleményében a CÖF.

A civilnek mondott szerveződés Kónya Péter sajtótájékoztatón elhangzott szavaira reagált. Az Együtt 2014 ugyanis készül az Alkotmánybíróság a héten várható, a választási regisztráció ügyét tartalmi szempontból vizsgáló döntésére. Kónya szerint ha az AB elutasítja a törvényt, ám a Fidesz "parlamenti trükközéssel" mégis be kívánja vezetni a regisztrációt, az Együtt 2014 a többi ellenzéki párttal közös demonstrációt hirdet majd.

A CÖF ugyanakkor álcivilséggel vádolva az ellenzéket, hangsúlyozza: "A CÖF mélységes aggodalommal figyeli a „demokratikus ellenzési erők” összejöveteleit, ahol közjogi felhatalmazás nélkül néhány múltbéli levitézlett politikus és álcivil a nép képviselőinek nagy többségével elfogadott Alkotmányát kívánja eltörölni."

A diákoktól védték volna a kormányt

A kormánytámogató szerveződés december végén kapott kitüntetést a kormánytól, amelynek támogatására eddig két demonstrációt is szervezett. A Balog Zoltán miniszter és Kövér László házelnök részvételével zajló ünnepségen az egyik szervező, Bayer Zsolt az Indexnek elmondta: szinte biztos, hogy januárban jön a következő Békemenet. Igaz, ekkor még a  tüntető diákok voltak célkeresztben, az ő ellensúlyozásukra terveztek támogató demonstárciót.

A CÖF a közelmúltban Bajnai Gordon megjelenésére reagálva lejárató kapmpányba kezdett óriásplakátokon és a médiában. Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke szerint a kormánypártok állnak a CÖF akciója mögött. Szavai szerint a kampányt közpénzből finanszírozták.