Húszmilliárdba került a meghibásodott rendszer

2013.01.08. 17:16 Módosítva: 2013.01.08. 17:17
Az állam fél éve vásárolta fel a Magyar Telekom leányvállalatát, a Pro-M Zrt.-t, hogy spóroljon a készenléti szervek kommunikációs rendszerének fenntartási költségein. A rendőrök, tűzoltók, mentők zárt mobilhálózata hétfőn több megyényi területen leállt.

2012 augusztusa óta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az egykori Kopint-Datorg fennhatósága alá tartozik a Pro-M Zrt., amely lényegében az ország negyedik mobilszolgáltatója.

A cég működteti azt az EDR (egységes digitális rádiórendszer) nevű hálózatot, amely kizárólag a készenléti szervek, hatóságok, valamint bizonyos állami cégek számára biztosítja – katasztrófák esetén is – a biztonságos kommunikációt, és elvileg sokkal üzembiztosabb, mint bármelyik polgári kommunikációs hálózat. A rendszer azonban hétfőn egy órára a főváros és két közeli megye területét felmondta a szolgálatot.

Az Index információi szerint a Pro-M-et a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly nyáron 19,9 milliárd forintért vásárolta meg a Magyar Telekomtól, a cég ezután került az állami tulajdonú részvénytársasághoz.

Az EDR üzemeltetőjét a 2010-es választás után nagy nyomás alá helyezte az új kormányzat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011-ben az összkormányzati spórolás jegyében bejelentette, hogy 15 milliárddal csökkenteni fogja az informatikai kiadásokat is, úgy hogy azok a szolgáltatások minőségét ne érintsék. A kiadáscsökkentő akció keretében titokban megnyirbálták a készenléti szervek digitális kommunikációs hálózatának működési költségeit is, így a Magyar Telekomnak az akkori, 27 milliárdos válságadón kívül egy másik jelentős bevételkiesést is el kellett könyvelnie.

A cég végül tavaly eldöntötte, az eredeti tíz éves szerződés lejárta előtt átadja a rendszert az államnak, amely akkor egy saját polgári mobilcég alapítását is tervezte.

A Pro-M-et, Professzionális Mobilrádió Zrt. néven 2005-ben kétszázmillió forintos alaptőkével alapította a Magyar Telekom Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt., miután megnyerték a rendszer kiépítésére és fenntartására kiírt tendert. A kiépítés gyorsan ment, 2006-ra megteremtették a teljes főváros lefedettségét, 2007-ben pedig kiépült országos hálózat.

Az eredeti szerződésben az állam azt vállalta, hogy a szolgáltatásért évente 9,3 milliárd forintot fizet 2015-ig, az összeg azonban néha magasabb, néha viszont jóval alacsonyabb volt az elmúlt években.