Budapestre ért a menzareform

2013.01.09. 11:32
Harminc év közétkeztetési hagyományaival szakítva, egy új korszak kezdődik most a magyarországi menzákon. Ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol a Mintamenza Program budapesti megjelenését köszöntötte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott és a program egyik alapítója, Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács. A cél, hogy a gasztrokulturális fordulat beszivárogjon a családok életébe is és az is kiderült, hogy a szolgáltatóknak egyszerűen nem éri meg kimaradni ebből.

"Közhely, de fontos közhely, hogy a legfőbb érték a gyermek. A legnagyobb ajándék pedig az egészséges gyermek" – indította a sajtótájékoztatót Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott. Pesti szerint a kormány elkötelezett a gyermekek egészségének védelme mellett, ehhez pedig fontos eszköz az országossá váló Mintamenza Program. Ami amúgy 2009-ben indult Békés megyéből, 2012 végére pedig országos kiterjesztést kapott. Pesti hangsúlyozta, hogy a most bekapcsolódó Budapest egy kiemelten fontos helyszín, hiszen a fővárosban több, mint félmillióan vesznek részt a közétkeztetésben.

Rövid felvezetője után Pesti át is adta a szót a program egyik "megszülőjének", Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakácsnak, aki szintén nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a program végre elért Budapestre is. Prohászka szerint a lényegi változást az fogja jelenteni, hogy ezentúl valós és lehetőleg magyar alapanyagokból, modern konyhai körülmények között fognak készülni az ételek.

A közétkeztetés finanszírozása két forrásból tevődik össze, van a költségek felét kitevő, nemrég megemelt állami normatíva, mellé pedig az étkezők befizetései. Prohászka nem számít arra, hogy ezentúl drágább lenne a menü, hiszen a program egyik lényeges eleme, hogy nagyon odafigyelnek a szezonalitásra, igyekeznek mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokat a tányérra tenni. Ehhez szerinte az óvodában és az iskolákban kelleni fog az oktatók segítsége is, hiszen fontos, hogy a gyerekek megértsék, mikor minek van jótékony hatása.

Fontos még, hogy megjelenjen a minőségi garancia is a rendszerben, ne lehessen többé valós tatalom nélkül olyan fantázianevek mögé bújni, mint például "jóasszony módra" vagy "vadász". Emellett az iskolai étkeztetés megreformálásával nem titkoltan be akarják szivárogtatni a gasztrokultúrát a családokba is, az oktatók már említett tájékoztató munkája mellett az étlap követhető lesz az interneten is, ezért a szülők ezentúl pontosabb képet kaphatnak az iskolai menüről annál, mint hogy "leves volt és második".

A program amúgy sikerre van ítélve Budapesten, erre utal legalábbis, hogy már eddig 540 konyha regisztrált és a szám csak nőni fog a jövőben. Pesti kormánymegbízott szerint amúgy a fővárosi szolgáltatóknak érdeke, hogy részt vegyenek a programban, de persze a belépés nem kötelező. Viszont a nemet mondó szolgálatók névsorát a nyilvánosságra fogják hozni, hogy a közvélemény értesülhessen arról, mely cégeknek nem érdeke az egészséges étkeztetés. A kezdeti időszakban pedig folyamatosan követni fogják a program eredményeit, melyekről a közeljövőben majd újabb sajtótájékoztató keretében fognak beszámolni.