Budai fellebbezett a bocsánatkérés ellen

2013.01.11. 13:21

A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében szeptemberben kötelezte Budai Gyula államtitkárt, volt elszámoltatási kormánybiztost nyilvános bocsánatkérésre. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon azért indított ellene személyiségi jogi pert, mert 2010. július 28-ai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy dokumentumok igazolják: Gyurcsány és Bajnai hamisan tanúskodott az ügyészségen.

Budai a perben azzal védekezett, hogy csak véleményt nyilvánított, de amit mondott, a bíróság szerint a nyelvtani szabályok és a szövegkörnyezet miatt egyértelműen tényállítás volt. A szeptemberi ítélet szerint a két volt miniszterelnöknek jó hírnév, becsület és emberi méltóság megsértése miatt kell fizetnie a keresetben kért 3-3 millió forintból 300-300 ezret, illetve a saját költségén elégtételt kell adnia a hirado.hu-n, az Index.hu-n és az origo.hu-n, és sajtótájékoztatón kell azt mondania, hogy: „Bocsánatot kérek Bajnai Gordontól és Gyurcsány Ferenctől, amiért azzal gyanúsítottam meg őket, hogy hamisan tanúskodtak Sukoró ügyében.”

„Mivel az ítélettel szemben Budai Gyula parlamenti államtitkár úr fellebbezéssel élt, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Amennyiben és amikor jogerős ítélet születik a per tárgyában, Budai államtitkár úr annak rendelkezései szerint fog eljárni” – közölte kérdésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Sukoró-ügy

A sukorói ingatlanügyben több büntető- és polgári eljárás indult. Korábban még Gyurcsány Ferenc is gyanúsított volt, de vele szemben az ügyészség nem emelt vádat, hanem megszüntette az eljárást. Vádat emelt viszont öt másik ember ellen, köztük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő több korábbi vezetője és egy volt pénzügyminisztériumi szakállamtitkár ellen. A nyomozók tanúként hallgatták meg Bajnai Gordont és Veres János, illetve Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.

Egy másik eljárásban jogerősen felmentették Joav Blum izraeli befektetőt a közokirat-hamisítás vádja alól, viszont a Fővárosi Ítélőtábla semmisnek mondta ki a tervezett sukorói King's City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést. Ezt a polgári pert Oszkó Péter kezdeményezte 2009 őszén, akkoriban, amikor a még parlamenten kívüli LMP feljelentést tett Gyurcsány Ferenc ellen. A csereszerződést 2008 nyarán kötötte meg Joav Blum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, és eszerint a Blum tulajdonában levő két albertirsai külterületi és egy pilisi külterületi ingatlant cserélték volna el az állam tulajdonában álló húsz sukorói, külterületi ingatlanért.