Hatmilliárdos kárt okozott a fémhulladék-maffia

2013.01.11. 12:11

Nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós állam költségvetését is megkárosította az eddigi adatok szerint több mint hatmilliárd forint értékben, mondták el az ügy magyar, szlovák és cseh nyomozószerveinek képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon Budapesten. Az ügynek 19 magyar állampolgárságú gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak. Egy ember jogerős szabadságvesztését tölti, a többi három gyanúsított ellen pedig körözést adtak ki, mondta el Csiszár Csaba, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője.

A gyanúsítottakra még hétfő hajnalban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. Akkor a Kisalföld című megyei lap írt arról, hogy több tucat embert vittek el az adóhatóság munkatársai abban az egész napos hétfői akcióban, amelyet egy "ismert, főleg fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó család" ingatlanjainál hajtottak végre. A lap érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem cáfolta a hírt, de a cikk szerint akkor csupán annyit közöltek, "nagyon jelentős akciót hajtottak végre", amiről később adnak tájékoztatást.

Most elhangzott, hogy az akcióban mintegy kétszázan vettek részt, köztük a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Csiszár Csaba elmondta, hogy 19 nagy értékű autót, köztük Bentley-t, Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszert, a széfekből pedig 6 kilogramm aranyat.

Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese szerint a győri család tagjaira épülő bűnszervezet azt játszotta ki, hogy fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel Magyarországon már bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. A láncba beiktatott stróman cégek azonban nem fizették be ez után az általános forgalmi adót, így a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője arról beszélt, hogy a nyomozásban részt vevő államok szerződést kötöttek egymással, amely lehetővé tette a közvetlen információáramlást és azt is, hogy összehangolt akciókat hajtsanak végre. A most eredményt elérő nyomozócsoport már a második, az első a futballban kirobbant bundabotrány miatt jött létre.

Feltűnt a hirtelen gazdagodás

Takács Péter Győr-Moson-Sopron megyei főügyész azt mondta: a konkrét ügyet három évvel ezelőtt kezdték el feldolgozni, miután feltűnt, hogy a társaság hirtelen vagyonosodni kezdett. Folyamatosan konzultáltak a vámhivatallal és az adóhivatal munkatársaival, akkor azt gyanították, hogy fiktív számlákkal dolgozik a család. Később kiderült, hogy úgynevezett körhintacsalást követnek el. Ennek lényege, hogy az elkövetők azt használják ki, hogy áfától és hozzáadottérték-adótól mentes ezeknek a termékeknek a kereskedelme. Csak Szlovákiában erre a célra 20 stróman céget hoztak létre.

Tibor Gaspar, a szlovák országos rendőr-főkapitány szerint a szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. Összesen 555 adóköteles tranzakcióról van szó az ügyben, 112 millió euró átutalásával. A koordinált szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárló cégnek. Gaspar példaértékűnek nevezte a nyomozószervek együttműködését. Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettese szintén dicsérte a nemzetközi nyomozócsoport munkáját. A csoport Csehországban 5 gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, ezzel összefüggésben 8 embert fogtak el.