Rogán: Bajnai vonja vissza a minimálbéres javaslatát

2013.01.11. 17:00 Módosítva: 2013.01.11. 18:20
A Fidesz frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon olyan minimálbért javasol, amely a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené. Bajnai Gordon válaszul azt közölte: olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozók terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, miközben a Fidesz-kormány valójában nem a minimálbért, hanem a vállalkozók terheit és az állam bevételeit növelte.

Rogán Antal felháborító és értelmetlen elképzelésnek nevezte a Haza és Haladás Egyesület azon programpontját, amellyel az átlagbér 30 százalékára, 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért. A Fidesz frakcióvezetője arra kérte Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy vonja vissza a javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: 2013-ban az infláció feletti béremelkedésre lehet számítani, ami nem valósulhatna meg a minimálbér növelése nélkül. Hozzátette: az elmúlt években mindig akkor növekedhettek a reálbérek, amikor a legkisebb jövedelműek keresete is emelkedett.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki szövetség résztvevői nem tanultak a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok hibáiból, mert továbbra is érzéketlenek az emberek mindennapi problémái iránt. A politikus szerint erre utal, hogy az utóbbi időben az MSZP, illetve a DK vezető politikusai is a tandíj, valamint az ingatlanadó bevezetéséről, továbbá a családi adókedvezmény eltörléséről beszéltek, miközben elutasítóan szóltak a kabinet rezsicsökkentéséről.

A Fidesz ezért a leghatározottabban felemeli szavát a Bajnai Gordon vezette egyesület minimálbér-csökkentési javaslata ellen, mivel az a magyar életszínvonal csökkenéséhez vezetne, ráadásul a családok, illetve a bérből és fizetésből élők helyett a nagyvállalatoknak kedvezne - jelentette ki.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: Bajnai Gordon kivételével mindenki egyetért abban, hogy 2013-ban gazdasági növekedés lesz Magyarországon, vita csak ennek mértékéről van. Rogán Antal szerint a volt kormányfőnek "el kell dönteni, kinek szurkol", vagyis azt, hogy kizárólag a saját érdekei miatt "ellendrukkere" lesz-e az országnak. A kormánypárti politikus arra kérte Bajnai Gordont, hogy ezt szem előtt tartva "tartsa meg magának az országnak ártó nyilatkozatait".

A Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozások terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak - közölte válaszul Bajnai Gordon, az egyesület elnöke. Bajnai szerint Rogán Antal "elterelő hadműveletbe" kezdett, miután egy hete "cinkosan hallgat" Bayer Zsolt Magyar Hírlap-beli írásáról. Bajnai Gordon szerint a Fidesz frakcióvezetője azért, hogy "ebben a becsületbeli ügyben hallgathasson, inkább másról beszél: a minimálbérrel kapcsolatban terjeszt rémhíreket".

A Haza és Haladás Egyesület elnöke válaszában kiemelte: a Fidesz úgy emelte meg a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalóknak, mint a Bajnai-kormány idején, a vállalkozók terhei viszont radikálisan emelkedtek. A volt kormányfő azt írta, Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott. Az idén egy minimálbért kereső dolgozó 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből 75 ezer forintot lehetett kézhez venni.