Taktikai okokból titkolózott Bajnai

2013.01.11. 15:54
Bár decemberben még tagadta, hogy erre készülne, csütörtökön mégis önálló párt alapítását jelentette be Bajnai Gordon, az Együtt 2014 mozgalom egyik vezetője. A volt kormányfő munkatársa szerint nem hazudtak, csak kommunikációs okok miatt nem akartak idő előtt beszélni a terveikről.

Az Együtt 2014 várhatóan a következő hónapokban párttá alakul – mondta az MTI-nek csütörtökön Bajnai Gordon, a szervezet egyik vezetője. Bajnai az interjúban arról beszélt, hogy a Haza és Haladás Alapítvány, a Milla, illetve a Szolidaritás által létrehozott mozgalom a következő 3-4 hónapot szervezetépítéssel tölti. Szerinte erre azért van szükség, hogy egyenrangú partnerként tárgyalhassanak a többi ellenzéki szervezettel.

Az elmúlt hónapokban többször is felmerült, hogy a volt kormányfő egy új pártot hozna létre, ám az erről szóló híreket Bajaniék csütörtökig tagadták. Bajnai október 23-i beszédében jelentette be a visszatérését a közéletbe, illetve az Együtt 2014 megalakulását. A pártalapításról szóló találgatások ez előtt és ez után is rendszeresen felmerültek.

Háromszor is tagadták

Először az Origó írt arról még tavaly januárban, hogy Bajnai egy új párt létrehozásáról gondolkodik. Eszerint a volt kormányfő nem egy ellenzéki-civil összefogás, hanem egy maga alapította politikai szervezet élén tért volna vissza a közéletbe. A Haza és Haladás Alapítvány még aznap közleményt adott ki, amelyben tagadták a cikkben leírtakat. A közlemény úgy fogalmazott: „az alapítvány politikai párttá szervezésének ötletét nem mérlegeli”.



Tavaly december 12-én a Heti Válasz írt arról, hogy egy liberális középpárt létrehozását tervezi a volt kormányfő. A hetilap azt fejtegette, hogy Bajniék letettek arról, hogy az Együtt 2014 az ellenzék felett álló ernyőszervezet legyen. Ezt azzal magyarázták, hogy az LMP kongresszusán elutasította az együttműködést az Együtt 2014-gyel, ráadásul az MSZP is tárgyalásokat kezdeményezett az ellenzéki pártokkal.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán idézte a cikket, majd erre reagálva azt közölte: „A párttá válás kérdésében szándékosan nincs még döntés: a rezsim ugyanis pillanatnyi érdekei szerint csűri-csavarja a választási rendszert”. (Ezzel arra utaltak, hogy a választási eljárási törvényhez a kormánypártok benyújtottak egy olyan javaslatot, amely nem engedné az egyesületek indulását a választásokon.) Bajnai az Infórádiónak december 19-én pedig arról beszélt, hogy korai még azt találgatni, milyen szervezeti formában indul az Együtt 2014 a következő választásokon.

"Nem hazudtunk"

Bajnai egyik közeli munkatársa az Indexnek azt mondta: kommunikációs okok miatt tagadták a pártalapítással kapcsolatos terveket. Szerinte, ha idő előtt elismerték volna, hogy párt létrehozásában gondolkodnak, akkor a többi üzenetük nem jött volna át a sajtóban.

A forrás szerint a pártalapítás gondolata fokozatosan alakult ki az október 23-i zászlóbontás óta. Szerinte akkor még reálisnak tűnt az az elképzelés, hogy 2014-ben az emberek egy olyan ernyőszervezetre szavazhattak volna, amelynek több, a választások után újra önállóan működő párt lett volna a tagja. Szerinte a koncepciót az elmúlt hónapok történései írták felül. "Az Együtt 2014 közleményei alapján nem biztos, hogy követhető volt ez a folyamat, de ez nem jelenti azt, hogy hazudtunk volna" - tette hozzá.