Iványi: Bayer istenkáromlóvá vált

2013.01.13. 17:02 Módosítva: 2013.01.13. 19:02
Fokcsikorgató hidegben tüntettek pár százan a Fidesz Lendvay utcai székházánál azért, hogy zárják ki a Fideszből a teljes cigányságot a cigányság nagy részét leállatozó Bayer Zsoltot. A Demokratikus Koalíció rendezvényéhez az ellenzék nagyobb pártjai közül csak az MSZP csatlakozott, de élvonalbeli politikusaik távol maradtak.

Az ellenzéki pártok továbbra sem akarnak közösködni Gyurcsány Ferenccel, derült ki a Demokratikus Koalíció Bayer Zsolt ellen a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szervezett vasárnapi tüntetésén, amelyen a hivatalosan mért -2 fokosnál sokkal hidegebbnek ható időben végül pár száz demonstráló gyűlt csak össze. A szervező DK-hoz ugyan hivatalosan csatlakozott az MSZP is, de a pártot a szónokként delegált Teleki László volt romaügyi államtitkár mellett csak Szanyi Tibor, Török Zsolt szóvivő és Lendvai Ildikó képviselték jelenlétükkel.

Az Együtt 2014 a héten még közleményében azzal fenyegette a Fideszt, hogy ha nem zárják ki a vezércikkében a cigányokat leállatozó Bayert, akkor csatlakoznak a DK tüntetéséhez. Bár ez nem történt meg, Bajnai mozgalma végül hivatalosan nem vett részt a megmozduláson, bár a mozgósító képességét az elmúlt két év tüntetésein rendre bizonyító Szolidaritás nélkül megrázóan kevesen lettek volna a tüntetők.

Update: Cikkünk megjelenése után Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke jelezte, hogy végig ott volt a demonstráción, a szolidaritásos tüntetők mögött.

Iványi: Bayer istenkáromló

Magát a rendezvényt Fullajtár Andrea színművész nyitotta meg, aki Erdős Virág „Én vétkem” című versét olvasta fel. Az első szónok, az Evangéliumi Közösség lelkésze, Iványi Gábor arról beszélt, hogy Isten saját képére teremtette az embert, így Bayer a cigányok leállatozásával istenkáromlóvá lett.

Azt mondta, Bayer írásának elítélése nem a jobb- és a baloldalra, hanem a tisztességes és a tisztességtelen emberekre osztja a társadalmat. Ő beszélt arról is, hogy míg Gyöngyösi Márton zsidólistázós parlamenti felszólalása után a Fidesz, az MSZP és az Együtt 2014 elnöke is felszólalt a tízezres demonstráción, most Rogán Antal és Orbán Viktor hallgat, Mesterházy Attila pedig csak a delegáltját küldi a tüntetésre.

Igaz, a rendező DK nevében sem Gyurcsány Ferenc beszélt, hanem Vadai Ágnes. Cserébe ő igen harcias volt, még abban is antiszemitizmust vélt felfedezni, hogy Orbán Gyöngyösi szavaira reagálva a parlamentben kijelentette, hogy kormánya megvédi „zsidó honfitársainkat”.

Ungár: A Fidesz az elnyomók pártja

Ungár Klára, a Szema nevű liberális párt elnöke felszólalását azzal a nem túl népszerű bejelentéssel kezdte, hogy ő valaha a Fidesz tagja volt, bár az akkor még nem volt szégyen. Mert akkor a Fidesz az emberi méltóság, az emberi jogok és a sajtószabadság pártja volt, de mostanra az elnyomók és az üldözők pártjává vált. Bayer cikkéig szerinte még meg lehetett különböztetni a Fideszt a Jobbiktól, aminek a vezérét Orbán Viktor saját polgári körében nevelte fel. Azóta viszont nem, így „aki nem akar jobbikos lenni, ne szavazzon a Fideszre”.

A rendezvény egyetlen roma szónoka, a szocialista Teleki László röviden és hatásosan beszélt. „Sajnálom Bayer Zsoltot, mert csak másokkal szemben tudja meghatározni önmagát – mondta. – És sajnálom a Fideszt, mert nem ismeri fel a veszélyt, amit a bayerzsoltok jelentenek.”

Beszéde után harsant fel az egyetlen igazi skandálás a Fidesz székháza előtt, amire a Fidesz az elegánsnak semmi esetre sem nevezhető „Ne álljatok a gyilkosok pártjára!” transzparenst akasztotta ki. „Zárják ki! Zárják ki!” – kiabálták az egybegyűltek.