Bakondi: sikerült rendbe tenni az utakat

2013.01.14. 14:46

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden eszköz rendelkezésükre áll, ami az utak felszabadításához és a műszaki mentéshez kell. Éjféltől ma délig 130 mentés történt, ebből 13 Budapesten. Többségüknél útról lecsúszó járművekhez kellett kimenni.

Határozottabb intézkedésekre Zala és Vas megyében volt szükség: lezárták a szlovén határt a kamionok elől. A magyar utakon vesztegelő kamionokat le kellett terelni a főutakról. Zala megyében 400 kamion várakozik, Vas megyében 150. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy ez az első igazi hóhelyzet idén, és megfelelően helyt álltak munkatársai.

Minden település megközelíthető, a helyzet fokozatosan javul az utakon. 340 munkagép dolgozik az közutakon és 126 a gyorsforgalmi utakon, azaz minden 100 kilométer útszakaszra jut egy munkagép. Völner szerint minden utazónak fel kell készülni az időjárási viszonyokra: megfelelő gumival és fokozottabb óvatossággal.

Bakondi a még jobb felkészülést firtató újságírói kérdésre elmondta, hogy az állam annyira nem lehet felkészült, hogy a hóesés elmaradjon, de optimális eszközökkel sikerült rendbe tenni az utakat.