Eső, ónos eső váltja majd a havat

2013.01.14. 09:54

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, hétfő délelőtti előrejelzése szerint hétfő éjfélig a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben valószínűleg újabb 15-25 centi friss hó hullik. Így a Kisalföldön, az Alpokalján, Zala megyében és Somogy megye nyugati részén összességében 35-40, az Északi-középhegységben 30-35 centis hóréteg alakulhat ki.

Az ország többi részén eleinte ónos esőre, majd esőre lehet számítani. Az enyhülés hatására az eddig lehullott hó olvadni fog. Kora délutánig a középső tájakon helyenként hófúvás is várható. Délkeleten a délutáni és esti órákban a déli szelet viharos, 60-65 kilométer per órás széllökések kísérhetik. Kedden a középső és a keleti tájakon esni fog, a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc vonal mentén azonban időnként gyenge ónos esőre is számítani kell. Északnyugaton friss hó hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak hétfő délben csak három megyében nincs érvényben figyelmeztető előrejelzése: Csongrádban, Békésben és Baranyában. Zala, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú riasztás van érvényben. A legtöbb helyen ónos esőről és havazásról szól a figyelmeztetés, de főként az ország középső részén hófúvásra is számítani kell.