A Microsoft megint jó multi lett a fideszesek szemében

2013.01.15. 07:13
Alig egy évvel azután, hogy a fejlesztési tárca bejelentette, szakít a Microsofttal, és a teljes magyar köz- és felsőoktatást átállítja az ingyenesen elérhető, nyílt forrású szoftverekre, a kormány ismét a közös jövőt tervezi az amerikai céggel. Szijjártó Péter olyan nagy közös üzleteket felcsillantó stratégiai szerződést írt alá, amely hosszú időre bebetonozhatja a Microsoft dominanciáját az iskolákban, és legfeljebb alvállalkozói szerepkört enged majd a hazai informatikai vállalkozásoknak. A Microsoft drága pr-húzásokkal fordított, Orbán Viktort pedig az MS digitális otthon program kápráztatta el.

Előrehaladott tárgyalások zajlanak a Microsofttal a nemzeti digitális közoktatási portál és a digitális otthon program megvalósításáról – a szakma számára is meglepő bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár tette, amikor tavaly decemberben a magyar kormány részéről szignálta a céggel kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

A hazai informatikai piac szereplőit azért érte váratlanul, hogy a kormány két gigaprojektben is számít a Microsoft Magyarország Kft. részvételére, mert a fideszes politikusok korábban – minden más szektort megelőzve – egyértelmű multiellenes kijelentéseket tettek, azt ígérve, hogy csökkenteni fogják az ország informatikai infrastruktúrájának piaci függőségét. 2011 decemberében az NFM közzé is tette, hogy az oktatás területén megszünteti a Microsoft programját, és nem finanszírozza tovább a szoftverlicencek bérlését, azok helyett nyílt forrású megoldások használatát javasolja. A tárca akkor a versenysemlegességgel, valamint a piaci verseny elősegítésével indokolta a lépést. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban, a Magyar Fejlesztési Bankban és az infokommunikációs államtitkárságon ezzel egy időben megkezdték a nyílt forráskódú szoftverek próbaüzemét.

A pilotprojektek eredményei azonban már nem kerültek nyilvánosságra, és a kemény hangnem is kezdett puhulni, amikor 2012 nyarán a Microsoft Magyarország vezetője, Papp István Lázár János miniszterelnökségi államtitkár társaságában "ingyenes digitális oktatási alapcsomagot ajánlott fel 52 milliárd forint értékben” a magyar oktatási intézményeknek. Lázár Jánost az eseményen többen is kérdezték, hogy mi lesz így a nyílt forráskódú tervekkel, az államtitkár azonban ekkor már kitérő választ adott. Inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy más is követheti a redmondi központú multi példáját hasonló felajánlással.

A szabadszoftveres konkurencia arra figyelmezette a kormányt, hogy szerintük tisztázatlan, hogy a felajánlott Microsoft-felhő eszközei képesek-e megfelelő szinten támogatni a magyar közigazgatás által megkövetelt, nyílt dokumentumformátumok használatát, és hogy kik fogják birtokolni az MS-felhőben kezelt adatvagyont, ha véget ér az ingyenes periódus.

A figyelmeztetés ellenére Orbán Viktor miniszterelnök követte elődje, Gyurcsány Ferenc példáját, és találkozott a Microsoft óriáscég második emberével. Információink szerint a Kevin Turnerrel folytatott novemberi beszélgetésen tetszett meg a kormányfőnek a cég digitális otthon projektje, és ekkor került be ez is a lehetséges együttműködési területek közé.

Az Index Szijjártó Péter titkárságtól szerette volna megtudni, hogy a stratégiai szerződésben emlegetett digitális otthon programban és a nemzeti közoktatási portál kialakításában pontosan milyen szerepe lesz a Microsoftnak. A december 12-én aláírt szerződést ugyanis úgy szövegezték, hogy abban – Szijjártó idézett bejelentésével ellentétben – a cég még csak javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja meg a projektek létrehozásának lehetőségét.

Az akár tízmilliárdos program, ami megtetszett Orbánnak

A Microsoft digitális otthon programjáról a szerződés aláírásakor csak egy rövid brossuraszöveg került a híradásokba, de nagyjából ugyanennyi szerepel a 3-5 milliárd forintos állami támogatást igénylő tervről a stratégiai szerződésben is: „a digitális otthon program célja, hogy a magyarországi otthonokban és az emberek által sűrűn látogatott intézményekben elérhetőek legyenek azok a szolgáltatások, amelyek a 21. századi versenyképesség szempontjából fontosak”.

Az államtitkárság szerint a digitális otthon program és a nemzeti digitális közoktatási portál kidolgozása folyamatban van. Kérdésünkre leszögezték, hogy a kivitelezésre közbeszerzést fognak kiírni, amit azért nem tettek meg eddig, mert az előkészítés még nincs abban a fázisban, amikor ezt meg lehet tenni.

Szijjártóék szerint a digitális otthon program költségvetése hozzávetőleg 6-10 milliárd forint közötti összegre becsülhető, melynek finanszírozását 50 százalékban az állam, 50 százalékban a piaci szereplők vállalják majd magukra.

A közoktatási portállal kapcsolatban azt közölték, hogy reményeik szerint a „közoktatási tananyag digitalizálása jelentősen bővítheti a digitális tananyag gyártók piacát”, a Microsoft nem veszi el ezen a téren a magyar vállalkozások kenyerét, mivel „maga nem foglalkozik tananyagok digitalizálásával, viszont a legkorszerűbb technológiai platformot biztosítja a projekthez”. Szijjártóék szerint „a program szervesen illeszkedik a magyar kormány és a Microsoft több mint 10 éves együttműködésébe, amely jelentős mértékben javítja a magyar diákok nemzetközi versenyképességet. A platform fejlesztésébe a Microsoft 100 millió forint nagyságrendű összeget fektetett be, és ezzel az elmúlt öt évben jóval több, mint 50 milliárd forint értékű szoftvert és oktatást nyújtott a magyar oktatási intézményeknek.”