Feljelentést tesz az Együtt 2014 és a Jobbik

2013.01.15. 15:11 Módosítva: 2013.01.15. 15:49

Az Együtt 2014 feljelentést tesz a 2010-es kiskunfélegyházi önkormányzati választáson történtek miatt, mert megítélésük szerint egy hangfelvétel a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját veti fel, írta közleményében a mozgalom. A Jobbik szintén feljelentést tesz, mert a hangfelvétel szerint törvénysértések vezethettek Kapus Krisztián fideszes polgármester győzelméhez, jelentette be Suhajda Krisztián országgyűlési képviselő.

Az Együtt 2014 szerint Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja, a megyei cigány önkormányzat elnöke egy felvételen részletesen elmondja, hogyan hajtottak végre – a láncszavazás módszerével – választási csalást a Fidesz-KDNP kiskunfélegyházi polgármesterjelöltje, Kapus Krisztián javára.

A politikus arról számol be a felvételen, hogy csaknem háromszáz embert mozgattak, tizenegy autóval vitték őket szavazni, olvasható az Együtt 2014 közleményében. Eszerint az elhangzottak felvetik a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját, ezért feljelentést tettek. Közleményükben arra is felhívták a figyelmet, hogy „a Kubatov-listák néven elhíresült jogtalan adatbázisok (...) ösztönözhetik és megkönnyítik a kiskunfélegyházihoz hasonló csalások megvalósítását".

Suhajda Krisztián a Jobbik sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „elfogyott a levegő" Kapus Krisztián körül, ezért mindenképpen le kell mondania polgármesteri tisztségéről, és ha bebizonyosodik a hangfelvételen elhangzottak valódisága, akkor az országgyűlési mandátumát is vissza kell adnia.

A szóban forgó hangfelvétel kapcsán kedden jelent meg cikk az atv.hu-n. Ebben szerepel az is, hogy időközben a YouTube videomegosztón nyilvánosságra került egy interjú , amelyben Ajtai Tibor elismeri a hangfelvétel létezését, ám azt állítja: többekkel együtt Dósai Bence, a Fidelitas megyei elnöke vette rá arra, hogy működjön közre egy olyan hanganyag összeállításában, amellyel majd Kapus Krisztiánt meg lehet zsarolni, hogy távozzon posztjáról. Szerinte a hanganyag tartalmának nincs köze a valósághoz, azt „próbából" vették fel a jegyzővel, három alkalommal.

Mint mondta, csak később jött rá, hogy a Fidelitas-vezető saját szakállára akarta végrehajtani a puccsot, arról nem tudott sem Lezsák Sándor választókerületi elnök, sem Kerényi János régiós pártigazgató, írta az atv.hu. Azt is megírták, Csölle Yvette jegyző – akit Kapus Krisztián elbocsátott január elején – ugyanakkor határozottan cáfolta nekik, hogy ezek próbafelvételek voltak, azt mondta, a felvétel az ő irodájában készült egy hétköznapi beszélgetés keretében.