Terjed az itatás meg az öregezés

2013.01.15. 13:00 Módosítva: 2013.01.15. 13:30
Két jellegzetes bűncselekménytípust mutattak be kedd délelőtt a BRFK nyomozói. Bár az egyik kifejezetten a szórakozó fiatalokra veszélyes, a másik pedig az egyedül élő idős férfiakra, mégis van, ami összeköti őket. Egyrészt egyre gyakoribbá váltak 2012-ben, másrészt pedig kellő óvatossággal mindkét típus megelőzhető lenne.

Szokolai Zoltán, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője az „itatós rablásokról” beszélt. Ezekben az esetekben szórakozóhelyekről hazainduló jókedvű fiatalokat itatnak öntudatlanra az elkövetők. Jellemzően előbb leszólítják a fiatalokat, majd pedig némi barátkozás után alkohollal kínálják őket, amiben azonban korábban Dormicumot oldottak fel. A Dormicum vényköteles nyugtató, alkohollal keverve öntudatlan állapotot, hányást és légzési nehézségeket is okozhat. Bár a tettesek célja csupán az öntudatlanság előidézése, és a gyanútlan fiatal kirablása, ennek a háromnak a kombinációja okozhat akár halálesetet is.

Itatás

Mint ahogy ez történt tavaly márciusban is, amikor egy fiatalt találtak holtan Orczy utcai otthonában. Először nem merült fel bűncselekmény gyanúja, a boncolás végül alkohol és Dormicum jelenlétét mutatta ki a halott vérében. A rendőrség ezután nyomozni kezdett, és több hasonló esetet is találtak, idén január 8-án pedig letartóztatták K. Hajnalkát. Ő pedig vallomást is tett, melyben elismerte, társaival Dormicumot oldott fel röviditalban, és a Nagykörút környékén kerestek részegen hazafele tartó fiatalokat.

A rendőrség jelenleg négy embert gyanúsít az eddig feltárt öt itatós bűncselekmény elkövetésével. Viszont továbbra is várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiket tavaly raboltak ki hasonló módon, de akkor nem tettek feljelentést. Szokolai arra kérte a szórakozni induló fiatalokat, hogy ne fogadjanak el semmilyen italt ismeretlenektől és ne csak a szórakozóhelyeken, hanem hazafele is figyeljenek egymásra.

Öregezés

A másik bűncselekménytípus olyannyira elterjedt, hogy már saját neve is van a tolvajnyelvben. „Öregezésnek” hívják, mondta el Szilák Tihamér, az életvédelmi osztály nyomozója. Persze a jelenség nem új, jellegzetességeiben a korábbi „markecoláshoz” és „gagyizáshoz” hasonlít, tette hozzá a nyomozó.

Ezeket a bűncselekményeket jellemzően idős, egyedülálló férfiak ellen követik el. A piacokon és egyéb nyilvános helyeken ismerkednek velük össze fiatalabb nők, akik szexuális együttlét ígéretével keltik fel az idős férfiak érdeklődését.  A szex lehetőségét általában végig csak lebegtetik, de közben más módszerekkel férkőznek a magányos férfiak bizalmába: főznek, mosnak, a gondoskodás látszatát keltik. Szilák szerint azonban a kezdeti időszak után hamar elkezdenek pénzt kérni a férfiaktól, kezdetben csak a kiadásokra, később azonban már a saját céljaikra is. Ha nem kapnak eleget, elkezdenek lopni, idővel pedig akár erőszakkal is elveszik azt, amit kinéznek maguknak.

Egy konkrét eset ismertetése után, melynél tavaly egy 82 éves, egykori honvéd alezredest vert brutálisan össze a vele összeismerkedő nő élettársa egy rablási kísérlet során, a nyomozó figyelmeztette az egyedül élő, idős férfiakat. Mint elmondta, „érdemes gyanúperrel ismerkedniük a náluk 30-40 évvel fiatalabb nőkkel, mert náluk nem biztos, hogy a szerelem jelenti a fő motivációt”.

A nyomozók mindkét esetben fokozott elővigyázatosságra kérték a lakosságot, valamint hogyha bárki ezekhez hasonló gyanús jelenségeket észlelne, értesítse a rendőrséget.