Kanada hirdetésben riogatja a Miskolcról kivándorlókat

2013.01.16. 13:36
A gyorsabb kitoloncolást lehetővé tevő új jogszabályt ismertető reklámkampányt kezdett Miskolcon a kanadai nagykövetség. A város fideszes polgármestere, Kriza Ákos levélben tiltakozott. Közleménye szerint „nem engedjük vissza a kivándorolt romákat”, és annyit dolgoznak, „amennyit kell mindaddig, ameddig a fészekrakók ki nem költöznek”.

„Nem engedjük vissza a kanadai romákat!” – címmel adott ki közleményt Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a kanadai nagykövetség hirdetési kampányának hírére reagálva. Kriza szerint „elég volt abból, hogy egyesek azt gondolják, hogy Miskolccal, a miskolciakkal bármit meg lehet tenni”, a most felmerült problémát pedig a jelenleg vádirati szakaszban tartó Fészekrakó ügyre vezeti vissza.

Magyar Nemzet értesülései szerint a kanadai kormány kampányt indít Miskolcon a jóléti szolgáltatások reményében kivándorlók elrettentésére. Óriásplakátokon és rádiós hirdetésekben magyarázzák el, hogy a korábban akár évekig húzódó elbírálási folyamat néhány hétre rövidült, az elutasított menedékkérelmek benyújtóit pedig a korábbinál „gyorsabban hazaküldik”. A lap értesülései szerint az egyik helyi rádió szerdától kezdve sugározza a hirdetést

A polgármester szerint „kanadai és jobbikos riogató kampány ide vagy oda, addig és annyit dolgozunk, ameddig és amennyit kell mindaddig, ameddig a fészekrakók ki nem költöznek, mert ezt várják el tőlünk a miskolciak, és csak ez lehet az út a biztonságos Miskolc megteremtéséhez”. Azt is mondta, hogy a Kanada által visszaküldött kivándorlóknak Miskolcon nincs hova visszatérniük.

A város fideszes polgármestere, Dr. Kriza Ákos levélben tiltakozott a kanadai nagykövetség akciója ellen, amelyről állítása szerint csak egy nappal annak elindítása előtt tájékoztatták. Kriza októberben találkozott Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszterrel, ekkor szó esett a bevándorlási szabályok szigorításáról, de a kampányról nem beszéltek – mondta a polgármester. A városvezető közleményében felháborodását fejezte ki a kampány miatt.