Orbán nem perli a mémeket

2013.01.17. 09:24

Nem foglalkozik "a személyeskedéssel", nem perli be az interneten terjedő, a róla készült képeket kifigurázó mémek készítőit Orbán Viktor miniszterelnök, tudta meg a Bors. Hogy egyáltalán beperelhetné a tréfálkozókat, azt Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vetette fel a Hírtévé műsorában, amikor az ATV Facebook-oldalán, a kommentek között posztolt képekről kérdezték.

Ezek egyikén a miniszterelnökről és Gerard Depardieu orosz színművészről készült képre montírozták rá a Demokratikus Koalíció vasárnapi, Bayer Zsolt elleni tüntetésén többek által viselt, "Én is cigány vagyok" feliratú táblát.

A poént a Hírtévé riporterei Orbán vélt roma származására tett utalásként, azaz rasszista cigányozásként tudták csak értelmezni, és a nyilatkozó igazságügyi miniszter is a miniszterelnök személyhez fűződő jogainak sérelmét látta benne.

"A miniszterelnök nem az ellene irányuló személyeske­désekkel foglalkozik, hanem olyan ügyekkel, amelyek az emberek számára fontosak" - reagálta ennek kapcsán a Bors megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ügyben nyilatkozó ügyvéd, Kamarás Péter szerint amúgy sincs ügy. "Polgári peres ügyekben meg kell nevezni az elkövetőt" - mondta. Márpedig a mém internetes népművészet, és ugyan az első közlő gyakran beazonosítható, ez esetben csak a képet publikáló blog gazdája lehetne az eljárásban az alperes.