Vasban már utakat zár el a hó

2013.01.17. 06:20 Módosítva: 2013.01.17. 09:40
Egyre több főúton korlátozzák a kamionforgalmat az ország nyugati részén, Vas megyében pedig több alsórendű út is járhatatlanná vált. Elzárt településről még nem érkezett jelentés. A Dunántúlon szerda este óta újra havazik, reggelre átlagosan 15 centi hó esett. A havazás folyamatos, a felerősödő szél pedig egyre több helyen okoz hóátfúvásokat.

Gyakorlatilag a teljes Dunántúlon havazik, az éjjel helyenként 15 centi friss hó is esett, írja közleményében a Magyar Közút Kht. Mint írják, a déli területek kivételével jelenleg is mindenhol változó intenzitással havazik. Az utakon télies viszonyokra kell számítani, havas és hókásásá szakaszok váltják egymást. Az egyre intenzívebb szél hóátfúvásokat okoz, ezért Vas megyében több út is járhatatlanná vált. A meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben elsőfokú riasztást adott ki a hófúvások miatt.

Az utakat 300 munkagéppel takarítják. Az elmúlt három napban 9000 munkaórát töltöttek az utak takarításával, ezalatt tízezer tonna sót, 13 tonna kálcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálciumklorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot szórtak.

A havazás több megyében is fennakadásokat okoz a közlekedésben.

Veszprém

A havazás Veszprém megyében is fennakadásokat okozott, a Bakonyban egy utat le is kellett zárni a nagyobb járművek előtt. Veszprém és Zirc között nem közlekedhetnek a kamionok és a buszok. A 8-as úton Veszprémnél kamionok és személyautók akadtak el.

Fél nyolckor Herendnél, a veszprémi útgyűrűnél a 8-as úton, valamint Litéren két-két kamion vesztegelt, de a mellettük lévő sávokban haladt a forgalom. A 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között lezárták a kamionok elől.

Vas

A megyében már több alsórendű utat is le kellett zárni az egyre jobban erősödő szél és a hóátfúvások miatt. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében. Az éjjel 10-20 centi hó esett, a legtöbb az Őrségben és a megye déli, délnyugati részén.

Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel, mondta el Szakács István, a Magyar Közút ügyeletese.

A havazás hajnalban még nem okozott nagyobb problémákat, de ahogy élénkül a forgalom, egyre több autós kér segítséget. Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben.

A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott,  menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti. Kora reggel még csak öt perces késések voltak, most már a 30-40 perces késések sem ritkák.  Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni.

Zala

Zalában is kamionok akadtak el a csütörtök virradóra lehullott tíz centi friss hóban, a horvát hatóságok pedig éjjel lezárták a letenyei határátkelőt. Az éjszaka hat elakadt kamionhoz riasztották a tűzoltóknak, akiknek több esetben út közben további megcsúszott járműveken is segíteniük kellett. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn.

Győr-Moson-Sopron

A megyében lezárták a 82-es utat a kamionok előtt Cseszneknél. A megyei rendőrség szerint a szerpentines szakaszon könnyen keresztbe csúszhatnak a kamionok, ezzel akadályozhatják a forgalmat. A megyei közútkezelő szerint téli felszereléssel és lassabban ugyan, de a megye összes többi útja járható. A várhatóan egész nap tartó havazás és a szél miatt arra kell számítani, hogy a több helyen hófúvások is zavarhatják a közlekedést.

A havazás miatt már a vasúti forgalom is akadozik, a GYSEV vonalain 15-30 perces késéssel kell számolni. A Sopronból Budapestre indult reggeli Intercity műszaki hiba miatt késik másfél órát.

Kapuvár környékén akadozik a buszközlekedés, de az egész megyében késnek a járatok, közölte a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója. Négy település, Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára. A Röjtökmuzsajra tartó buszok haladását keresztbe fordult kamion akadályozza.

A havazás miatt délig lezárták a kamionok előtt a rajkai, a hegyeshalmi és a vámosszabadi határátkelőt.

Somogy

A megyéből eddig viszonylag kevés hír érkezett, ám itt egyből egy autópályán kellett korlátozni a forgalmat a havazás miatt. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy szalagkorlátnak ütközött kamion műszaki mentése miatt Sávolynál elterelik az M7-es Nagykanizsa irányába tartó forgalmát. A kamiont reggel hétkor már megpróbálták elvontatni a sztrádáról, de akkor nem jártak sikerrel. Az elterelt forgalom Zalakomárnál térhet vissza az autópályára.

Ön is látta?