Házfoglalás a törvénybe foglalt lakhatásért

2013.01.19. 15:13

Rendészeti eszközök alkalmazása és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől azok a hajléktalan aktivisták, akik elfoglaltak egy üresen álló épületet a VII. kerületi Csányi utcában.

„Ma Magyarországon lakhatási válság van. Önkormányzati lakások ezrei állnak üresen, miközben emberek tömegesen veszítik el lakhatásukat” – mondta el az egyik házfoglaló hajléktalan aktivista – „Erre a kormány és az önkormányzatok hosszú távú lakáspolitikai intézkedések helyett rendészeti eszközökkel és tömegszállók építésével válaszolnak, és a hajléktalan emberekre kenik a felelősséget.”

Az aktivisták szerint az elfoglalt épület jól mutatja, milyen rosszul gazdálkodnak a rendszerváltás óta a gondjaikra bízott ingatlanokkal az önkormányzatok. A műemlék épület sok éve áll kihasználatlanul, és bár az önkormányzat kétszer is megpróbálta értékesíteni, a ház mára romos állapotba került. A házfoglalók szerint ez a közvagyon pazarlása, holott az épület akár tíz családnak is otthont adhatott volna.

Az első emeletre egy Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú molinót kilógató aktivistákat a Város mindenkié nevű csoport is támogatja. A csoport fő feladatának a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelmét tartja, illetve mindent megtesznek azért, hogy társadalmi változásokat indítsanak el a hajléktalanság felszámolása ellen. Álláspontjuk szerint ha a lakhatáshoz való jogot törvénybe foglalnák, az egyben azt is jelentené, hogy a hatóságok nem lakoltathatnának ki senkit anélkül, hogy a megfelelő színvonalú elhelyezéséről gondoskodnának. A csoport véleménye az, hogy ezzel az állam nem ingyen lakást biztosítana, hanem olyan intézményrendszert építene ki, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnának jutni nehéz helyzetükből.

A házfoglaló aktivistákat közel két tucat fiatal élőlánccal védi. Az akcióról többet az eseményről folyamatosan közvetítő oldalon tudhat meg.