Minden település kiszabadult a hó fogságából

2013.01.19. 17:40

Már egyetlen olyan település sincs az országban, amely a hó miatt el lenne zárva a külvilágtól. A közútkezelő munkagépeinek 17.30 órára sikerült kiszabadítaniuk a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemerét és Csáfordjánosfát a hó fogságából, és a Vas megyei Nemesládony és Kemeneskápolna is megközelíthető már.

A hóátfúvások és az intenzív havazás nyomán szombat reggel még elzárt csaknem harminc település közül az utolsók is megközelíthetővé váltak.

A közútkezelő kiemelte: teljes kapacitással dolgoznak, több mint 400 munkagéppel végzik a hó- és a síkosságmentesítést. A hajnal óta tartó folyamatos munkavégzés és a kedvezőbb időjárási körülmények miatt óráról órára javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon, a járhatatlanná vált utak közül is egyre többet tudnak megtisztítani a hótól.

A társaság ugyanakkor továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útinformációkról, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra.

Veszprém megyében már nincs elzárt település, de három út még nem járható. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság információi szerint Monoszló, Balatonhenye és Köveskál egy nyomsávon, de járható, de Mindszentkállát, Szentbékállát és Kékkutat se zárja már el a hó.

Útzár van viszont Káptalantóti és Nemesgulács, Kemeneshőgyész és Magyargencs, valamint Badacsonytomaj és Badacsonytördemic között. A 710-es úton, a M7-es autópályára felvezető balatoni elkerülőn feloldották a tilalmat, szabad a forgalom.

Vasárnap ónos eső lesz

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosban a közlekedésben nem várható fennakadás szombaton. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ugyanakkor arra figyelmeztette az autósokat, hogy az utak továbbra is síkosak, ezért fokozott elővigyázatossággal kell közlekedni.

onos
Fotó: idokep.hu

Kisdi Máté azt mondta: péntek estétől tíz elakadt jármű kiszabadításában kellett segíteniük. A budai oldalon a II. és a XII. kerületben okozott a forgalomban fennakadást egy-egy autó, míg Buda környékén nyolc teherautó vált mozgásképtelenné, de személyi sérülés egyik esetben sem történt. Kitért arra: a fővárosban vasárnap délelőtt ónos esőre kell számítani. A szóvivő arra kért mindenkit, hogy ha segítségre szorulókat lát, hívja a karitatív szervezetek valamelyikét.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosi katasztrófavédelem műveletirányító ügyelete állandó kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécserszolgálatával, szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A közterület-fenntartó a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan, teljes téli célgépflottájával végzi a budapesti főutakon a síkosságmentesítést a hétvégén is.