Varga Mihály: A kormány még mindig megállapodna az IMF-fel

2013.01.20. 23:30

Varga Mihály, a Fidesz hiteltárgyalásokért felelős, tárca nélküli minisztere szerint a magyar kormány fenntartja az álláspontját, és elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány jelenleg egyeztetéseket folytat a szervezettel, de hiteltárgyalások nem zajlanak. Az IMF küldöttsége január 16-tól tárgyal Magyarországon, de a szervezet csak az alapokmány IV. cikkelyének megfelelően vizsgálja a gazdaság folyamatait, ellenőrizve a 2008-as hitelmegállapodás teljesülését.

A politikus a fentiekről az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt vasárnap este. Varga elmondta, hogy Magyarország olyan megállapodást szeretne kötni a valutaalappal, amilyet Lengyelországgal kötött az IMF. Annak előfeltétele, hogy hivatalos tárgyalások induljanak az IMF és Magyarország között, az, hogy fontos kérdésekben azonos álláspontra tudjanak jutni, de ez jelenleg nincs meg. A növekedés ügyében eltérnek az álláspontok, de nem zárható ki, hogy ez egy-két héten vagy egy-két hónapon belül ne változhatna meg. Varga elmondta, hogy az IMF-küldöttség tagjai szerint Magyarországnak már nem a fiskális egyensúly megteremtése a fő problémája, hanem az, miből lesz itt növekedés, miből lesznek itt új munkahelyek.

A tárca nélküli miniszter szerint az IMF és az Európai Unió is elismeri, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3 százalék alatt tartható, de a növekedés lehetőségeinek megítélésében eltérők a vélemények. Mint kifejtette, az IMF szakértői szerint azért nincs növekedés, mert nincsenek beruházások, ahhoz ugyanis be kellene indulnia a hitelezésnek, de erre azért nem kerülhet sor, mert túl magasak a bankokra kivetett adók. A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy hogy sokféle tényezőn múlik a növekedés beindulása.

Veszélyes lenne a forint gyengítése

Egy kérdésre válaszolva Varga elmondta, hogy a forint esetleges gyengítését kifejezetten veszélyesnek tartaná, mivel Magyarországon a lakosság, a vállalkozói szektor és az állam is jelentős devizaadósságot halmozott fel. Emellett a 2013-as központi költségvetést is 285 forint/euró árfolyamot alapul véve állították össze; ez még az exportáló cégeknek és a devizában eladósodottaknak is jónak mondható.

A Matolcsy György esetleges jegybankelnökké kinevezését feszegető riporteri kérdésre azt felelte: „A miniszterelnöknek a jogosítványa, hogy jelöljön jegybankelnöknek személyt.” Varga ugyanakkor bízik benne, hogy március 3-án olyan vezetőt választanak a jegybanknak, akivel a kormányzat együtt tud működni a legfontosabb gazdasági célok teljesítéséért. Arra a kérdésre, ha esetleg Matolcsy György jegybankelnök lesz, elvállalja-e a nemzetgazdasági miniszteri posztot, Varga azt felelte: ha ez reális kérdésként felmerül, azon el fog gondolkodni.