A HaHa tiltakozik a részmegállapodás ellen

2013.01.21. 08:52
A Hallgatói Hálózat elfogadhatatlannak tartja, hogy a HÖOK és Balog Zoltán közötti, tegnap kiszivárogtatott részmegállapodás szövege számos a felsőoktatási reformban érintett szakmai és civilszervezetet – többek között a Hahát is – kizárná a jövőbeli egyeztetésekből. A megállapodást várhatóan hétfőn írják alá, a HaHa annak többi pontját is kifogásolhatónak tartja.

„Bár a miniszter többször is kinyilvánította hajlandóságát a párbeszédre, továbbra is az érintettek nagy részét mellőzve kíván tárgyalni. Sem az oktatás ügyét képviselő szakszervezetek, sem a civil hálózatok nem vehetnek részt a minisztériummal folytatott tárgyalásokon” – áll a Hallgatói Hálózat vasárnap esti, facebookon megjelent közleményében.

A szervezet arra a kiszivárgott tervezetre reagált így, amelyről a hvg.hu számolt be vasárnap este. A dokumentum szerint a decemberi diáktüntetéseken megfogalmazott hat követelés „a tárgyalások során részben teljesült”, a még tisztázatlan kérdéseket pedig egy Felsőoktatási Kerekasztal nevű fórum keretében fogják rendezni, amelynek a HÖOK tagja lesz, a Hallgatói Hálózat viszont nem. Ugyanígy kimaradna az egyeztetésekből az Oktatói Hálózat és a szakszervezetek is.

Az egyeztetői fórumnak tagja lenne még a Magyar Rektori Konferencia, valamint az „őket érintő kérdésekben” a vitában részt vehetne a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Magyar-Európai Gazdasági Tanács is. A miniszter által javasolt eredeti terv szerint előbbi két szervezet a teljes felsőoktatási reformba beleszólhatott volna, a tervezetnek ezt a részét azonban  a HÖOK átírta.

Nagy Dávid, a HÖOK elnökének nyilatkozata szerint „arra tettek javaslatot, hogy a tárgyalások minél szélesebb körben történjenek majd; a HÖOK vállalja, hogy akik mégsem kapnának meghívást a kerekasztalra, azokkal a megbeszélések előtt egyeztet”.

A Hallgatói Hálózat közleményében elismerte, hogy „a HÖOK vállalta a méltatlanul mellőzött érdekeltek és érintettek – a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a frissen megalakult Középiskolai Hálózat és a Hallgatói Hálózat – véleményének eljuttatását a miniszteri tárgyalóasztalhoz. Ez példásan mutatja, hogy az oktatás ügyét képviselő szervezetek – a kormánnyal ellentétben – valóban törekednek a minden érdekelt és érintett együttműködésével megvalósuló átfogó reformra”.

Ugyanakkor a HaHa továbbra is elfogadhatatlannak tartja a „kizárólag Fehérorszországban létező” röghöz kötést, valamint úgy véli, hogy a korábban fizetősnek tervezett 16 egyetemi szak 10-20 százalékos részleges finanszírozásával ezeknek a szakoknak a hátrányos megkülönböztetése változatlanul fennáll. A Hallgatói Hálózat azt ígéri, hogy amennyiben ezeknek a szakoknak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében február 8-ig nem születik megoldás „számonkérhető garanciákkal”, akkor újabb tüntetésekre lehet számítani.