Íme, az új magyar Himnusz

2013.01.22. 15:12
Megérte a közmédia sokmilliárd forintba kerülő átalakítása, mert legalább korszerű lett a szervezet: a magyar Himnusz új, félhivatalos verzióját nem fatáblákra vagy rabszolgák bőrébe égetve, esetleg csomóírás formájában vagy lyukkártyán juttatják el minden magyar iskolába, hanem CD-n. Ez is valami! Az új Himnuszt, amit a Fidesz végül nem írt át, Semjén Zsolt multifunkciós miniszterelnök-helyettes mutatta be a Szent Korona és Siklósi Beatrix bőrnadrágja közelében, a Parlamentben.

„Jajj de jó, hogy látlak, pusz-pussz-pussz!” Siklósi Beatrix, a legendás kultúrharcos, a Polgárok Házának egykori sajtófőnöke, az MTVA kulturális főszerkesztői posztjának esélyese olyan puszipartival köszöntötte az érkező Semjén Zsoltot, amilyet a csökött amerikai vagy brit médiában sose látni. Még kevésbé látni bőrnadrágban és hozzá prémes szegélyű kiscsizmában, plusz fekete öregasszonykendőben smúzoló szenvedélyes jobboldali hittérítőket, de ez legyen az ő bajuk. Pedig bárki magyar ember megmondhatja, hogy smackózás után sokkal közszolgálatibb hangulatba kerül az ember.

Az esemény, amin voltunk, minden túlzás nélkül meg fogja határozni a magyarság következő éveit. Mármint nem folyamatosan, de az iskolai és állami ünnepségeken, a sportversenyek díjátadóin és hasonló alkalmakkor feltétlenül. A Himnusz – az eredeti Kölcsey-vers – 190. születésnapjára ugyanis új felvételt készített az MTVA. Ezt fogják mostantól játszani a köztévében és a rádióban is.

Az ember, aki nemsokára Európát képviseli

Semjén pompás hangulatban és fekete öltönyben érkezett, a védjegyének számító életvidám sündisznócska-mosollyal, amit csak szélesített a bőrnacis elvtársnő jelenléte. Közelebb húzódtam, bízva a Parlament Kupolatermének legendás akusztikájában, és nem is csalódtam.

„Rámsózták, hogy el kell mennem Chilébe, az EU-Dél-Amerika-csúcsra! Képzeld, haha, vízháztartás-ügyben kell beszédet mondanom,  érted, nekem, haha! – mondta Semjén csodálatra méltó öniróniával. Siklósinak. – Derék dolog a víz!” – tette hozzá, mintegy érzékeltetendő, hogy azért eladni őt sem lehetne egy vízügyes buliban. Aztán váratlanul megkérdezte a kultúramazont, hogy „Mennyi legyen? Hány perc? Három?" Siklósi bólintott, mire Semjén derűsen közölte, hogy ő mindig annyit beszél, amennyit mondanak neki. Már ezért a jelentért megérte a közmédia átalakítása!

Csengő gyerekhangok + merev politikusarc

A bemutató négy szereplője beült a Korona előtt elhelyezett négy székbe, a mosolygó Semjén felszegte az állát, az arcizmait belőtte a Mennyei Botoxszal, és máris kezdődhetett a kegyes esemény.

Először is az MTVA gyerekkórusa élőben előadta a Himnusz gyerekverzióját. Mint később kiderült, három változatot rögzítettek: ezt a gyerekverziót iskolai ünnepségekre, egy normál vegyeskari feldolgozást, illetve egy harmadikat Rúzsa Magdival. A lopakodó elfogadtatás jegyében a Szózat mellett a lemezre rákerült a Székely Himnusz is, ami ezzel már majdnem hivatalossá vált.

Böröcz István, a közmédia első embere, úgyis mint az MTVA vezérigazgatója Tamási Áron válláról rugaszkodott el, sajnos nem szó szerint, majd arról beszélt, hogy azt szerették volna, hogy a Himnusz új felvétele minden határokon belüli és túli magyar iskolába jusson el, ezért készítettek CD-felvéletelt. Azt is elmesélte, hogy a lemezeket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kormány nemzetpolitikai karja fogja fizikailag eljuttatni a határon túli iskolákba, míg határokon belül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Azt az arckifejezése miatt nem gondoltam, hogy Böröcz viccelne, azt viszont igen, hogy rosszul tájékoztatták, ezért később felhívtam Lencsó Ritát, az MTVA szóvivőjét, aki meghökkenésemre megerősítette, hogy az új Himnuszt nem teszik ki  digitalizálva a netre, hanem CD formájában terjesztik. Lesz-e olyan, aki szól a kormány tagjainak, hogy az internet drótjai tavaly óta nem állnak meg a határnál és elérnek a világ összes magyar iskolájába?

Hogy a dolog még bizarrabb legyen, az elkészült CD még azt sem teljesíti, amire egy CD jó lenne. Nincs hozzá ugyanis szép színes füzetke, amiből az iskolások egy csomó mindent megtudhatnának Kölcseyről, Erkelről, Vörösmarty Mihályról vagy Mihalik Kálmánról. A termék olyan, mint annak idején a lengyel piacok másolt CD-i. Egy törékeny műanyagból fröccsöntött doboz színes borítóval, de bármiféle beltartalom nélkül.

Magyarnak lenni nem felelőtlen játszadozás, hanem kötelességekkel jár!

Semjén Zsolt gombnyomásra bármiről tud beszélni, ami tényleg fantasztikus képesség, a nyökögő Puzsér Róbert helyett mehetne egyből olasz bajnokikat szakkomentálni, így most sem jött zavarba. Ha jól értettem amit mondott, az a tény, hogy magyarnak születtünk, olyan extrém kötelezettségeket ró ránk, mint a CD-dobozok ökrös szekéren való kiszállítása egy nemzetellenes köremail helyett. Egyetlen mondatát írtam fel szó szerint, az mondjuk 10/10-es volt: „Ez a CD igazi nemzetegyesítés!" Ott akarok lenni, amikor valaki felfedi előtte az mp3 és mp4 formátumú digitális tömörítés létezését!

Mi lehet az oka a kormányzati CD-fétisnek?

Arról lemaradtam viszont, hogy az egyetemes magyarság pontosan mi mellett tehet hitet ezzel a CD-vel. Lehet, hogy egy CD-préselésben érdekelt nagyvállakozó titokban rég bebizonyította, hogy a magyar törzsfők egy csiszolt ökörszarvból készült CD-vel vágták meg a kezüket a vérszerződéshez. Semjén ügyes és lendületes szónok, profilból pedig különösen látványos az a figurája, ahogy a két karját előre nyújtja, az előre bökő mutatóujjaival kifele köröz, a karjait egyre jobban széttárva, miközben a térdét hirtelen kissé berogyasztja, mintha rokizna vagy pukkantana.

A végén megkértek, hogy énekeljük el a Szózatot. A Szózatot minden rendes magyar ember mormogva-vinnyogva alibiénekli, mert túl bonyolult, és tele van hülye ugrásokkal. Elégedetten hallgattam, hogy ez alól Semjén személyes mamelukjai sem kivételek.

Az új Himnusz-feldolgozások egyébként kellemesen lassúak, a stratégiai pontokon erőteljes cintányérozással, ami jó. Hála istennek fel sem merült a pattogósabbá tétel. A Rúzsa Magdi-féle verzió elején szép a hegedű, az énekhang nemkülönben, mondjuk ki: jó szám, kár, hogy nálunk nincs akkora amerikaifoci-élet, mert nagyszerűen hangozna a Magyar Bowl döntő előtt.

Már csak azon aggódom, mikor jut el a postás vagy az ökrös szekér az utolsó csángó iskolába is, hogy ők is hallhassák.

A Himnusz összes új verzióját itt hallgathatja meg, kitömörítés után. Ne ijedjen meg a fura fájlnevektől, az Apple iTunes nevű csodája automatikusan próbálja felismerni a számokat, így az pusztán Steve Jobs számlájára írható, hogy az együttes a Downpresser, az album a Perverted Justice lett.