Túl jó lett az Index érettségizőinek bizonyítványa

2013.01.22. 11:59
Az Index érettségizői félretették a Gangnam Style jelmezt és egyre jobban koncentrálnak a tanulásra. Pár héten belül leadják felsőoktatási jelentkezési lapjaikat, egyetemi nyílt napokra járnak, és még félévi bizonyítványt is kaptak, az érettségi tárgyakból hárman összesen egy hármast hoztak össze. Igaz, ez a mostani bizonyítvány senkit sem érdekel igazán, mert sehová sem számít.

Sorozatunkban három nagyon különböző gimnázium három érettségizőjét kísérjük az évkezdéstől a felvételi eredmények kihirdetéséig. Az első részben bemutattuk őket, a másodikban elárulták továbbtanulási terveiket, a harmadikban kiakadtak a kormány döntésén, a negyedik rész a szalagavatókról szólt, és ez az ötödik. A félévi bizonyítvány közvetetten egyik érettségiző továbbtanulásában sem számít, a felvételhez szükséges pontokat ugyanis az év végi jegyekből, az érettségi jegyeiből vagy ezek kombinációiból számítják. Mindhárman az érettségi tárgyakra koncentráltak a félévben legjobban, J. Dávidnak nem is volt más tanórája.

 Félévi jegyek az érettségi tantárgyakból  Cz. Réka (Weöres)  J. Dávid (Waldorf)  B. Réka (Herman, Miskolc)
Magyar nyelvtan 5 5 4
Magyar irodalom 5 5 4
Matematika 3 5 4
Történelem 4 5 4
Idegen nyelv 5 (olasz) már érettségizett (5)
már érettségizett (5)
Fizika nem érettségi tárgy 5 nem érettségi tárgy
Rajz és vizuális kultúra nem érettségi tárgy 5 nem érettségi tárgy
Átlag az érettségi tárgyakból
 4,4  5  4,2

Cz. Réka (Weöres Sándor Gimnázium, Ferencváros)

BSZ 1330.gif
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Cz. Réka eddig a vidéki olasz szakokat favorizálta, most viszont úgy tűnik, az orosz szak lesz a befutó. „Szegeden az oroszon jobbak a specializációs lehetőségek, van például orosz gazdasági nyelv, míg az olaszon irodalom és filológia van. Így főtárgyként oroszra jelentkezem, és mellé, minor szakként veszem majd fel az olaszt” - magyarázza, csak még azt nem döntötte még el, hogy milyen sorrendben adja le jelentkezését a szegedi és a pécsi egyetemek orosz és olasz szakjaira. Az orosz tanulását mindenesetre elkezdte, a döntésre másfél hónapja van, a felsőoktatási jelentkezéseket ugyanis február elseje és március elseje között lehet leadni.

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának nyílt napján vett részt, a szlavisztika tanszéket látogatta meg, ahol az illetékesek elmondták az általános tudnivalókat a felvételiről, kicsit fényezték magukat, ismertették a szakonkénti követelményeket és az egyetemen belüli lehetőségeket. Réka kifejezetten jól érezte magát, és a nyílt nap megerősítette abban, hogy Szegedre mindenképp beadja a jelentkezését. „Tovább erősödött bennem, hogy Szeged nekem való hely: a város szép, az egyetem rendben van, jól felszerelt, a tanárok pedig segítőkészek és felkészültek voltak” - mondta. A bizonyítványában csak a 4-es történelem jegyen lepődött meg, 5-öst várt, de egy korábbi 1-es esszé miatt tanárnője megmakacsolta magát.

J. Dávid (Pesthidegkúti Waldorf Iskola)

BSZ 0144.gif
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Index három érettségizője közül most Dávid a legeltökéltebb a terveit illetően. Már le is adta nagy-britannia-i építész szakokra a jelentkezését, most állítja össze a jelentkezéshez szükséges (rajzokból, tervekből készített) portfóliót, és közben ezerrel készül a középiskolai félévi vizsgáira. Mert a Waldorf gimnáziumban az is van, az utolsó évben háromszor vizsgáznak az érettségi tárgyakból, sorra veszik a majdani érettségi tételeket. Félévi bizonyítványa az előző vizsgahét eredményei alapján kitűnő lesz (még nem kapta kézhez).

Magyarországon csak a BME-re jelentkezik, ezért még novemberben el is ment a BME nyílt napjára, ahol minden szaknak külön standja volt és önálló előadásokat is tartottak, de elsősorban szerinte azért volt értelme az eseménynek, mert érzékelni lehetett az egyetemi hangulatot, be lehetett nézni az érdekesebb helyekre, például meg lehetett nézni a BME-s diákok által épített, nemzetközi pályázaton elismert házat, az Odoo-t. A szak elnyerte tetszését, de ennek ellenére továbbra is a külföldi tanulás áll nála első helyen.

B. Réka (Herman Ottó Gimnázium, Miskolc)

BSZ 0132.gif
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Fogalmunk sincs, honnan szerzi az energiáját, de a gimnázium, a tescós pénztári állás, és egy magas lázzal járó tüszős mandulagyulladás mellett megyei harmadik helyezést ért el csapatban a középiskolák szertorna versenyén. Így februárban az országos elődöntőn is részt vehet. A munka miatt viszont az iskolai hiányzásokkal rosszul áll, ügyelnie kell, hogy ne érje el tantárgyanként a 30% hiányt egy félévben, mert akkor osztályozó vizsgát kell tennie, sőt, az évismétlés veszélye is fenyegeti.

Januárban Budapestre utazott, részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatástudományi karának nyílt napján, ahol megtudta, hol van az egyetem, hogy valószínűleg kisebb összeg lesz a költségtérítés, mint amit ő tudott, és hogy milyen területeken lehet elhelyezkedni az igazgatásszervezési szakkal, amire jelentkezni fog.

A bizonyítványával elégedett. „A félévi bizonyítvány egy jelzés, hogyan állunk, mennyit kell még hozzátenni a hátralevő időben. az érettségi tárgyak 4-esek, azzal én elégedett vagyok. A mi sulinknak nagy az elvárása, bár nem teljesíthetetlen, de meló mellett nem lehet (legalábbis én nem tudok) többet elérni. Igyekszem javítani, de legalább ezt a szintet tartani, a célom a 3-as biosz és 3-as német feltornázása, bár a biológiától nem szeretnék semmit.”