Az ország kétharmada elégedetlen

2013.01.23. 16:13

A HVG csütörtöki számában lesz részletesen olvasható a Medián januári közvélemény-kutatásának eredménye. Annyit már előzetesen közöltek, hogy a biztos szavazók száma csökken, a polgárok 36 százaléka nem tudott pártot választani magának.

A részvételüket biztosra ígérő, és pártot is választani tudók közül 43 százalék szavazna a Fideszre, és a kormánypárt ezzel magabiztosan vezet. Második az MSZP 27 százalékkal, harmadik a Jobbik 15 százalékkal. 

Egyelőre nem párt, de hamarosan az lehet a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014, ők 7 százalékon állnak ebben a körben, egy százalékponttal megelőzve az LMP-t. Mérhető teljesítményt még a Gyurcsány Ferenc vezette DK nyújtott, ők 2 százalékon vannak, vagyis az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt.

A teljes népességre vetítve így áll a pártok támogatása: Fidesz: 27%, MSZP: 16%. Jobbik: 9%, Együtt 2014: 6%, LMP: 3%, DK: 2%.

A lakosság pesszimista. Csak 22 százalék szerint mennek jó irányba a dolgok. A kormány teljesítményét 33 százalék ítéli inkább pozitívnak, vagyis a polgároknak éppen az egyharmada.

A Fidesz-szavazók 18 százaléka elégedetlen a kormány teljesítményével.