Csak a tanárok harmada szakszervezeti tag

2013.01.23. 12:45 Módosítva: 2013.01.23. 14:24

A pedagógustársadalom mintegy kilencven százalékát  képviselő szakszervezetekkel írt alá megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, állította kedden Balog Zoltán miniszter. Ezt az állítását az egyezséget elutasító Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete,  és a szakszervezetek reprezentativitásáról készült kimutatások is cáfolják.

Egy kormányrendelet szerint a szakszervezeteknek utoljára 2011-ben kellett bejelenteniük a tagdíjat is fizető közalkalmazott tagjaik számát. Az összesítés szerint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 37 783 fizető közalkalmazott tagot tudott igazolni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig 3500-at. A PSZ-nek emellett még 10 ezer olyan tagja van, aki alapítványi vagy egyházi iskolában dolgozik.

Magyarországon ugyanakkor körülbelül 150 ezer pedagógus dolgozik. A szakszervezetek tehát legfeljebb a tanárok 30-35 százalékát tudják soraik között.

A kisebb szakszervezet, a PDSZ már korábban is élesen bírálta azt a módszert, ami alapján a reprezentativitást meghatározzák. Szerintük egy szervezet erejét nem az mutatja meg, hogy hányan fizetnek számára tagdíjat. Meghatározóbb, hogy mondanivalójuk hány emberhez jut el, hány embert szólít meg, elvégre a Magyarországon bejegyzett 122 politikai párt tagjainak összlétszáma sem éri el a felnőtt lakosság 5 százalékát sem.

A Balog Zoltánnal megállapodást kötő szakszervezetek vállalták, hogy  egyelőre nem sztrájkolnak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban újabb sztrájkbizottságot alakított.

Vezetőjük, Mendrey László kedden azt mondta: ha rákényszerül a PDSZ és sztrájkot hirdet, akkor nem a szakszervezeti vezetőket, nemcsak saját és más szakszervezetek tagjait hívja, hanem minden munkavállalót, akit érint az oktatás átalakításának politikailag forszírozott, szakmai és gyakorlati szempontból problémás átalakítása. Ők pedig nagyon sokan vannak.