Szétszakadt az LMP

2013.01.27. 15:50 Módosítva: 2013.01.27. 18:26
Kilép a pártból a Párbeszéd Magyarországért Platform – jelentette be Jávor Benedek. A platform tagjai egy új baloldali zöldpártot akarnak létrehozni, aminek egy héten belül neve is lehet. Azt viszont nem szeretnék, hogy megszűnjön az LMP-frakció, és ennek érdekében már tárgyalásokat kezdtek a párttal. Schiffer András elmondta: világossá vált, hogy egy hajóban nem lehet két irányba evezni. Szerinte nem pártszakadás történt, mert összesen 70 ember lép ki, ami a párttagságnak kevesebb mint 10 százaléka. A platformosok 130 párttagról beszélnek, az pedig biztos, hogy 15 fős parlamenti frakcióból nyolc képviselő hozzájuk tartozik.

Az LMP Párbeszéd Magyarországért platformjának vasárnapi közgyűlésén az a döntés született, hogy a platform tagjai kilépnek az Lehet Más a Politika pártból – közölte Jávor Benedek a párt levelezőlistáján. A platform tagjai egy új pártot akarnak létrehozni. Ennek ellenére nem szeretnék, hogy az LMP frakciója megszűnjön, „ugyanakkor természetesen fenntartjuk a jogot értékeink és meggyőződésünk parlamenti képviseletére” – írta Jávor. A platform ezért tárgyalást kezd a frakció további működésének tisztázására a képviselőcsoport két felének képviselői között.

A platform és az LMP közötti fő nézeteltérés azzal kapcsolatban alakult ki, hogy a platform tárgyalna a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel, de az LMP a szombati kongresszusán ismét megerősítette azt a határozatot, ami kizárja a szövetséget. Tudósítónknak a hivatalos bejelentés előtt több kilépő úgy fogalmazott, hogy: „Itt a »Tárgyaljunk vagy ne tárgyaljunk?« kérdés csak egy törésvonal. De ez egybe esik egy fő ideológiai törésvonallal is, és ez az új párt egy kimondottan baloldali párt lesz.”

A platform közgyűlése délelőtt 11 órakor ült össze, hogy megvitassák, mi legyen a reakció az LMP novemberi döntését megerősítő szombati határozatra. A tárgyalásra 4-5 órát szántak, és a végén hivatalos szavazással döntöttek a szakadásról. A döntést sajtótájékoztatón közölték délután négy órakor.

Egy hét múlva lehet neve

Egyelőre nem tudják, hogy mi lesz az új párt neve, de egy héten belül eldőlhet, utána pedig egy-két alatt meg is alakulhat. Jávor Benedek a sajtótájékoztatón közölte: miután a szombati LMP-kongresszuson úgy értékelték, hogy a párt határozata nem vezet kormányváltáshoz, úgy érezték, hogy nem tudnak így tovább őszintén dolgozni, és ezért kilépnek az LMP-ből.

„Nem szeretnénk blokkolni az LMP munkáját. Az a jobb, hogyha mindenki a saját stratégiája mentén tud tovább dolgozni” – mondta Jávor, aki hozzátette, hogy ugyanakkor azt is tudják, hogy nincs joguk megkérdőjelezni a kongresszus döntését, mert az egy demokratikus döntés volt. Az elmúlt 3 év közös munkája után kölcsönösen elismerik az LMP érdemeit, de két egymással összeegyeztethetetlen és kibékíthetetlen nézet alakult ki, aminek most véget kell vetni – mondta.

Nem volt ellenszavazat

Karácsony Gergely elmondta, hogy a platform tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek a kilépésről és az új párt létrehozásáról. Mint mondta, ez az új párt szociálisan érzékeny, baloldali zöldpárt lesz, ami a társadalmi igazságosságért fog harcolni, és a többi ellenzéki párttal való együttműködésre fog törekedni, illetve, hogy az ellenzék erőivel együtt képesek legyenek megdönteni az Orbán-kormányt, és a következő választások után önálló parlamenti frakciót tudjanak alakítani.

Frakciószövetség jöhet

Szabó Tímea arról beszélt, hogy a platform tagjai abban állapodtak meg, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az LMP-frakció többi hét tagjával annak érdekében, hogy a frakció megmaradjon. Ezért úgy döntöttek, hogy nem adják vissza a mandátumukat – mondta. Hogy hogyan tudnak megállapodni, az egyelőre kétséges, de elképzelhető, hogy egy frakciószövetséget hoznak majd létre. Néhány platformtag a döntés meghozatala után ezért átment az LMP kongresszusára, ahol a párt vezetőit hivatalosan értesítették döntésükről, és tárgyalásokat kezdtek.

Még zöldebb párt

Szabó Tímea az Indexnek arra a kérdésére, hogy mi fogja megkülönböztetni az új pártot az LMP-től,  úgy válaszolt, hogy a legmarkánsabb különbség a szövetségi politikában található, mivel ők úgy gondolják, hogy Orbán Viktor kormányát csak egy széles ellenzéki együttműködéssel alakuló szövetségi politikával lehet leváltani.

Mint mondta, szakpolitikai kérdésekben eddig sem volt markáns véleménykülönbség közöttük, viszont hangsúlybeli eltolódások várhatóak, mert az új párt szerinte sokkal jobban szeretné a baloldali értékeket és az ökotudatos gondolkodást képviselni. Az új párt zöldebb jellegét az is érzékeltetheti, hogy az LMP-nek mindhárom zöld szakpolitikusa a platform tagja.

Szabó elmondta, hogy a platform tagjai eddig nem kezdtek tárgyalásokat az Együtt 2014-zel, ezt csak a párt két-három hét múlva esedékes megalakulása után fogják megtenni.

A platform egyik képviselője úgy látja: sokkal több szimpatizánsa van a platformnak, mint akik eddig hivatalosan csatlakoztak, bár már így is tagja a platformnak a tagság több mint fele, ezért elképzelhető az is, hogy hosszú távon sokkal többen fognak átlépni, ami az LMP térvesztéséhez vezethet.

Egy hajóban nem lehet két irányba evezni

Schiffer András, az LMP elnöke a kongresszuson tartott sajtótájékoztatóján reagált a platform kiválására. Emlékeztetett, a kongresszus nagy többséggel kiállt a politikai irányvonal mellett, hogy az Együtt 2014-gyel nem lépnek szövetségre.

Mostantól mind a 15 frakciótagnak az az érdeke, hogy a választóknak világos képet tudjon adni a 2014-ig tartó politikáról, ezért fontos, hogy a kilépőkkel elkezdődjenek a tárgyalások – mondta, de arra még nem tudott választ adni, hogy a kettévált párt a közeljövőben hogyan tud majd együttműködni. Schiffer szerint erre csak a tárgyalásokon kapnak majd választ. Mint mondta, az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy egy hajóban nem lehet két irányba evezni. Azt egyébként a párt alapszabálya nem zárja ki, hogy két különböző párt képviselői üljenek a frakcióban.

Schiffer azt is leszögezte, hogy szerinte nem pártszakadás történt, mivel összesen mintegy 70 ember, azaz a párt tagságának kevesebb, mint 10 százaléka lépett ki a platformmal. Schiffer reméli, hogy a következő időszakban már nem a párt belügyeiről szólnak majd a hírek, hanem meg tudnak alkotni egy olyan politikai programot, ami többek között arra ad majd választ, hogy 2014 után hogyan lesznek új munkahelyek, és hogy egy sikeres ökopolitikával hogyan lehet szembeszállni a nagytőkével.

A platform tárgyalna Bajnaival

Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a Párbeszéd Magyarországért Platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A platform munkájában több mint 130 LMP-s párttag vesz részt. A házszabály értelmében a frakció megszűnik, ha a platform tagjai úgy döntenek, hogy elhagyják a pártot, vagy háromnál többen lépnek ki.

Mint ismert, az LMP novemberi kongresszusa után a párt szombaton olyan határozatot fogadott el, ami kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz. A novemberi határozat elfogadása után Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea lemondott a posztjáról. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselő-társával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.