Jön a vírus, csutakolják a buszokat

2013.01.29. 15:36
A WHO magyarországi irodavezetője és az ÁNTSZ virológusprofesszora mellett a legnagyobb hazai közlekedési társaságok emberei magyarázták el a népligeti buszpályaudvaron, hogyan ne legyünk influenzásak tömegközlekedés közben. A hármas jelszó: „védőoltás, kézmosás, fertőtlenítés”.

„Azt az oszlopot végig tudnád törölni még egyszer? Igen, ott a kapcsoló körül!” – buzdították a türelmetlen fotósok a Volánbusz sofőrét, aki a társaság egyik buszán a téli időszak fertőtlenítési műveleteit mutatta be. Suhogott mindenfelé a domesztoszos törlőkendő, karfa, kapaszkodó, rakodószegély, fogódzkodó rúd nem maradt szárazon. A bemutatót tartó sofőr naponta egyszer csinálja végig ezt a procedúrát. Bár a buszokat az év minden időszakában takarítják, télen a járványveszély miatt különösen nagy gondot fordítanak erre – ilyenkor kerül elő a fertőtlenítő kendő is.

A bemutató előtt tartott sajtótájékoztatón Pusztay Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője arra figyelmeztetett: a múlt héten több mint tizenkétezren fordultak orvoshoz influenzára utaló tünetekkel (az előző hétnél 23 százalékkal többen), ha ez az adat átlépi a bűvös tizenötezres határt, – ez valószínűleg ezen a héten meg fog történni – akkor járvány van.

Oltani kell

Magyarországon évi 1,3 millió ingyenes vakcina áll rendelkezésre, különösen fontos, hogy ezek eljussanak a kiemelt kockázatú csoportokhoz: hatvan év felettiekhez, kismamákhoz, krónikus betegségben szenvedőkhöz, 6 hónapnál idősebb, de két évnél fiatalabb kisgyerekekhez – mondta a szakember. Az elmúlt hetekben 900 ezren oltatták be magukat, ezért van még oltóanyag. A betegség megelőzésére egyébként többféle védőoltás létezik, de az ÁNTSZ a magyar fejlesztésű, állítólag az esetek nagy többségében semmilyen szövődménnyel nem járó Fluval nevű készítményt támogatja. Ha elfogynának a támogatott készletek, a szert kicsit kevesebb mint kétezer forintért lehet megvenni.

A védőoltásnak azért is van különösen nagy szerepe a betegség megelőzésében, mert más fertőzésekkel ellentétben – ahol a kórokozó akár két hétig is tünetmentesen van jelen a szervezetben – az influenza esetében nincs lappangási idő, ezért az immunrendszernek nincs elég ideje felkészülni rá – fejtette ki Dr. Berencsi György, az ÁNTSZ virológusprofesszora. Ugyanakkor nem szabad megelőzésképpen gyógyszert szedni, mert ezáltal a vírus rezisztenssé válhat, inkább meg kell várni, hogy az embernek 40 fokos láza legyen, és csak akkor bevenni az orvosságot – javasolta a professzor.

Pusztay Zsófia arra is felhívta a figyelmet, hogy zsebkendőbe tüsszögjünk, valamint az „alapos, a kéz minden oldalát érintő” kézmosás is elengedhetetlenül fontos.

Plakátokon hirdetik

A megszólalók egyetértettek abban, hogy a tömegközlekedési eszközökön különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a betegség terjedésének megelőzésére. Ennek érdekében az EMMI és az ÁNTSZ közös tájékoztató kampányt indít, amelynek anyagai részére a kampányban részt vevő társaságok – a MÁV, a Volánbusz és a Budapest Airport – a következő két hétben ingyenes hirdetőfelületeket biztosítanak. A BKK, illetve a BKV Zrt. nem vett részt a keddi sajtótájékoztatón, de állításuk szerint a kampányanyagok terjesztésében ők is szerepet vállaltak. Az „Óvd akit szeretsz, ne vidd haza az influenzát!” feliratú plakátok és szóróanyagok a már ismerős szentháromságot hirdetik: védőoltás, kézmosás és fertőtlenítés a kulcsa az influenza megelőzésének.

A mai bemutatón részt vevő társaságok igyekeztek hangsúlyozni, hogy a plakátolásnál többet is tesznek a fertőzés elkerüléséért. A Volánbusz a fent ismertetett módon fertőtleníti a buszait, a sofőröknek pedig önkéntes alapon ingyenes védőoltást biztosít. Ugyanezt teszi a több száz embert foglalkoztató Budapest Airport is, akik ezen kívül 24 órás egészségügyi szolgálatot is működtetnek a Liszt Ferenc repülőtéren, valamint extra fertőtlenítőszert helyeztek el a mosdókban (a vírust egyébként egy átlagos mosogatószer is semlegesíti, mivel annak külső burka zsírból van). A járvány megelőzése a számok tükrében a MÁV-nak jelenti a legnagyobb kihívást: a naponta 2700 vonatot indító társaság az állomásokat is igyekszik rendszeresen tisztítani, az alkalmazottak pedig itt is ingyenes védőoltást kapnak.

A kampányban az Unilever is részt vesz: ők tisztítószert ajándékoztak a Volánbusznak, így továbbra is lesz mivel suvickolni a kapaszkodókat.