Bezárhat a megvonások miatt a Képzőművészeti egyetem

2013.01.31. 10:28
Hétfőig kiderül, hogy megindulhat-e a tanítás a képzőművészeti egyetemen, vagy az elvonások közt is különösen drasztikus 300 milliós zárolás miatt nem lesz fűtés, takarítás, és az oktatók bérét sem tudják majd fizetni. A hallgatók határozott lépésekre készülnek.

“Izgulsz a diplomavédéstől? Már nem kell. Kevesled az ösztöndíjad? Nem lesz. Fázol a műteremben? Nem fogsz. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2013 áprilisától ez nem lesz többé kérdés.” Ezekkel a a drámai szavakkal invitálják a Képzőművészet Egyetem hallgatóit válságtanácskozásra. A kormány extrém megszorításai miatt ugyanis az egyetem vezetősége elképzelhetőnek tartja, hogy a hétfői félévkezdetkor súlyos nehézségekbe ütközne a tanítás. Az egyetem vezetősége több levéllel bombázta a kormány különböző tagjait, akiktől azonban ezidáig sem érkezett érdemi válasz.

Ezért a diákoknak is kiküldték a rektori meghívót hétfőre, a krízisgyűlésként meghirdetett találkozóra. A diákok a gyűlés után “mozgósító fórumot” tartanak, jelezve, hogy akár az utcára is vonulnak, ha bezár az egyetemük.

Hozzájutottunk azokhoz a levelekhez, amelyet Kőnig Frigyes írt a szenátusnak az egyetem kritikus helyzetéről. Eszerint az egyetem költségvetését 2013-ra 300 millió forinttal csökkenti a kormány, ami 38 százalékos elvonást jelent a tavalyi évhez képest, és 53, 61 százalékos csökkenést jelent 2008 viszonylatában.

Kőnig Frigyes az egyetem szenátusának címzett levelében krízishelyzetről számol be: “A 2013-as költségvetési előirányzat az intézmény számára még azt sem teszi lehetővé, hogy a már jelenleg az egyetemen tanuló hallgatókkal szembeni szerződéses kötelezettségeknek eleget tegyen.

A Képzőt sújtó különösen magas elvonás azért is veszélyezteti az egyetemi képzést, mert az intézmény valójában két egységből áll: az egyetem mellett az állami támogatásból a szakközépiskolájukat is működtetni kell. Ugyanakkor “a szakközépiskolai kiadás hagyományosan olyan szakfeladat, melyet nem érinthet elvonás, ezért a háromszáz millió forint összegű megvonás kizárólag csak az egyetemi képzési feladatra előirányzott összeget érinti” - ismerteti a hátteret a rektor.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Juhász Ferenc gazdasági főigazgató a szenátusnak írt tájékoztató szerint a lemondását helyezte kilátásba, ha a kormány január 31-ig nem enyhít legalább 100 millió forinttal az elvonások mértékén.

Az egyetem vezetése több levélben is jelezte, hogí az egyetem krízishelyzetben van. Ha január 31-ig nem rendeződnek az ügyek, az egyetem működése leáll. A rektor levélben kereste meg Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, L. Simon László államtitkárt, Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárt, sőt, Lázár Jánost is, de hivatalos választ sehonnan nem kaptak. Kormányközeli forrásokból szerdán azonban úgy értesültünk, hogy a héten váratlanul mégis felvették a kapcsolatot a drasztikus lépésekre készülő egyetemmel.

Megkerestük Kőnig Frigyes rektort, aki megismételte az egyetem kritikus helyzetével kapcsolatos információkat, és reményét fejezte ki, hogy mégis sor kerülhet tárgyalásra a minisztérium és az egyetem közt. “Súlyos problémáink vannak, amiket muszáj rendezni, hogy a hallgatók normális körülmények közt folytathassák tanulmányaikat.” - mondta a rektor.

A krízishelyzetről a vezetés hétfőn délelőtt tájékoztatja majd a szenátust, nem sokkal később pedig a diákokat is. Kőnig elmondta, hogy a hallgatói önkormányzat a problémával kapcsolatos terveiről ugyanakkor nem tud, ők önállóan kommunikálnak, a munkájukba nem szól bele.