Ötmillióval nőtt Áder megtakarítása

2013.01.31. 22:30 Módosítva: 2013.01.31. 22:32

Áder János tavalyi megválasztása óta eladta mindkét autóját, megtakarításai pedig 5 millió forinttal nőttek, derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett vagyonnyilatkozatból (.pdf). A megválasztásakor 2012. júniusában tett vagyonnyilatkozat szerint Áder Jánosnak egy VW Sharanja és egy Citroen C3-asa volt, mindkettőt 2009-ben vásárolta.

A köztársasági elnöknek továbbra is két ingatlana van. Egy budapesti, II. kerületi, 135 négyzetméteres háza 55 négyzetméteres terasszal és két gépkocsibeállóval. A 2002. nyarán vásárolt ház felerészben az övé.

A másik ingatlan Kisorosziban egy 284 négyzetméteres telken fekvő 75 négyzetméteres családi ház. Ebben Ádernek 25 százalékos tulajdonrésze van. A házat 2005-ben vette.

Az államfő megtakarításai összességében több mint 5 millió forinttal nőttek tavaly június óta. Áder János OTP befektetési jegyeinek névértéke mintegy 3 millió forinttal csökkent ugyan, de eközben ING életbiztosításának biztosítási összege 5 ezer euróval (mintegy másfél millió forinttal), euróban tartott megtakarításai 9 ezer euróval bővültek, korábban nem jelölt OTP folyószámláján pedig 3,7 millió forintot tüntetett fel.

Áder János vagyonnyilatkozatában nem részletezi juttatásait és ajándékait, mint írja, előbbiek megfelelnek a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényben meghatározottaknak, utóbbiak pedig a diplomáciai kapcsolattartásból származnak. A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese. Ez 2013-ban mintegy 1,5 millió forint.

Áder János emellett köteles igénybe venni egy elnöki rezidenciát, továbbá két személygépkocsi használatára is jogosult, a térítésmentes telefon- és internethasználaton túl pedig valamennyi egészségügyi ellátást ingyenesen veheti igénybe.