Elndult a szabolcsi éhségmenet

2013.02.02. 11:11

Az Éhségmenet tiltakozó akció keretében negyven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstráló indult útnak Nyíregyházáról Budapestre szombaton, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a szerinte egyre nagyobb arányú elszegényedésre. A nyíregyházi városháza előtti téren gyülekező, Munkát, Kenyeret! feliratú transzparenseket és zászlókat kezükben tartó tiltakozókhoz hatvan, velük szolidaritást vállaló ember is csatlakozott, aki tapssal búcsúztatta a zuhogó esőben 260 kilométeres útra indulókat.

Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta az induláskor, hogy február 11-én, a parlament tavaszi ülésszakának első napján "11 megye tiltakozói olyan hangerővel követelnek majd munkát és kenyeret az Országgyűlés épülete előtt, amibe beleremegnek az ülésterem ablakai". Halmi József, Győrtelek MSZP-s polgármestere azt hangoztatta, hogy a "legnehezebb helyzetben lévő Szabolcs megye üzenetét viszik az éhségmenet tagjai a fővárosba, lépéseket követelve nehéz sorsuk megváltoztatásáért".

Tukacs István, az MSZP térségi országgyűlési képviselője elmondta: a megye közel 580 ezer lakosának egyharmada ma már mélyszegénységben él. A lakosság fele pedig közelít a létminimum alatt élők táborához - tette hozzá. Kitért arra, hogy a szabolcsi foglalkoztatási mutatók a legrosszabbak közé tartoznak, a legutóbbi három évben ötven és hatvanezer között állandósult a nyilvántartott munkanélküliek száma.

A szabolcsi éhségmenet tagjai Sonkád, Győrtelek, Nyírbátor, Ököritófölpös, Levelek, Demecser, Nyírmeggyes, Szamossályi és Nyíregyháza közmunkából élő lakói. Az egyikük, a nyíregyházi Farkas Mihály elmondta: több, mint tíz éve nem talál munkát, hat hónapig volt közfoglalkoztatott, havi 47 ezer forintért, most pedig 22 800 forintot kap.

A tiltakozók petíciót adtak át a nyíregyházi munkaügyi kirendeltségen, amiben magasabb közmunkabért, a gazdagokat jobban terhelő adókat, a Munka törvénykönyve és a szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát, megváltoztatását követelték.