Melegrekordot dönthetünk

2013.02.02. 09:57

A mai nap időjárása sok meglepetést tartogathat számunkra, amit egy szeszélyes mediterrán ciklonnak köszönhetjük - írja az Időkép.hu. Napközben sokfelé várható eső, zápor, helyenként nagy mennyiségű, akár 15-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Délnyugaton-délen akár
zivatarok alakulhat ki.

De nem csak ez fog tavaszias hangulatot okozni délen, délnyugaton, hanem a hőmérsékletek is: itt ma még ugyanis 9 és 15°C közé melegedhet a levegő, ami azt jelenti, hogy megközelíthetjük az eddigi, 16,8°C-os melegrekordot is, amit még 1944-ben regisztráltak Szombathelyen. Az északi területeken néhány fokkal hűvösebb lesz, ott 3 és 8°C közötti értékekre van kilátás.  A szél egyre inkább északnyugatira, északira fordul, a Dunántúlon viharossá fokozódik, nyugaton akár 60-70 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak.

Estétől az eső egyre többfelé vált majd át havas esőbe, hóba, holnapra jelentősen visszaesnek a hőmérsékletek.

Orvosmeteorológia

Szombaton kezdetben meleg-, majd nyugat felől egyre inkább hidegfronti hatás érvényesül. Több helyen ébredhetünk kialvatlanul, bágyadtan, emellett fejfájás, migrén jelentkezhet, a hidegfront érkeztével pedig felerősödhetnek a reumatikus és görcsös eredetű fájdalmak, megnőhet a koraszülések száma. A szeles időben többen ingerlékenynek, kimerültnek érezhetjük magunkat. Különösen a szív-és érrendszeri betegséggel küszködők számára lehet megterhelő a gyakori frontátvonulás.