A pécsi magasház falán tiltakozik a HaHa

2013.02.04. 09:17

A Hallgatói Hálózat pécsi aktivistái reggel Pécsen egy 25 emeletes ház falára lógatott molinóval folytatták a közoktatás és felsőoktatás helyzetéről szóló figyelemfelkeltő kampányukat – derült ki a Hallgatói Hálózat Pécs Facebook-falára feltöltött képekből. A molinón az áll, hogy: „Egyetemes összeomlás, szabadegyetem, II. 11. btk.”

egyetemes összeomlás1
Fotó: HaHa Pécs

A pécsi magasház a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete (84 méter magas), amibe a diákok illegálisan juthattak be, mivel oda tilos a bemenet. A házat 250 egy-, illetve másfélszobás lakással 1976-ban adták át, de a rossz építési technológia miatt 1989-re életveszélyessé vált, ezért a lakóit kiköltöztették.

Pécs azóta a magasház csapdájában vergődik: az önkormányzatnak 2008 júniusában sikerült eladnia a Grupo Milton cégnek a panelházat, de mivel 2011-ig nem történt előrelépés a hasznosításban, felmerült, hogy az Öresund Holding megvásárolja az épületet, és 2012 első felében lebontatja, majd a helyén önkormányzati központot építtet, amit Pécs város 30 évre kibérel.

egyetemes összeomlás3
Fotó: HaHa Pécs

2011-ben fémtolvajok miatt egy mázsás fémtárgy zuhant ki a házból, ami után az önkormányzat az elhagyatott épület szigorúbb őrzésére szólította fel a tulajdonost.