A Békemenet szeretettel szorítaná vissza a baloldalt az utcáról

2013.02.05. 06:18
Bajnai Gordon országértékelőjével, és a gyulai Fidesz-frakcióüléssel párhuzamosan is demonstrál a Békemenet. Csizmadia László szerint amikor egy kormány dolgozik, akkor nem illik zavarni.

A Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) két rendezvényt is tart ezen a héten. Kedden Gyulán rendeznek Békemenetet, ahol a Fidesz frakcióülése miatt az MSZP, a Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció ellentüntetést tartanak. Válaszul Bayer Zsolt, Bencsik András és Csizmadia László szervezők Békemenetet jelentettek be. Szombaton pedig Bajnai Gordon országértékelő beszédével egyidőben, a XII. kerületi Larus rendezvényközpontban “kormányértékelő nagygyűlést” rendez a CÖF és a Békemenet, ahol nem csak a jelenlegi, hanem az előző kormányok teljesítményét is értékelik.

Békemenet Budapesten 2012. október 23-án
Békemenet Budapesten 2012. október 23-án
Fotó: Földes András / Index

“Úgy gondoljuk, hogy amikor dolgozik egy kormány, akkor nem illik zavarni”- magyarázta az Indexnek Csizmadia László, hogy miért szervezik a keddi eseményt. A Békemenet szerinte szeretetet és békét visz Gyulára, csendben vonulnak majd, és azt az üzenetet közvetítik, hogy nincs szükség háborúra. Szerinte a rendezvény nem irányul senki ellen, csak a kormány munkáját akarják segíteni.

A szombati országértékelő azért lesz Bajnaiével egy időben, mert “nem titkoljuk, nem vagyunk boldogok attól, hogy azok akarnak visszatérni, akiket a választópolgárok egyszer már elküldtek”, mondta Csizmadia.

Kérdésünkre, hogy a közeljövőben számítani lehet-e hasonló rendezvényekre, Csizmadia azt mondta, nem terveznek ilyet előre, de ha felmerül, hogy hallatni kell a hangjukat, meg fogják tenni. Azt remélik, rendezvényeik hatására a baloldal visszafogja magát, és tartózkodni fognak az utcai megnyilvánulásoktól.

Az első Békemenetet 2012 januárjában tartották, a kormány melletti kiállásként. Tavaly március 15-én és október 23-án is vonultak, decemberben pedig a Békemenet kapta a Polgári Magyarországért Alapítvány díját a polgári közösségek építéséért. Kövér László szerint a Békemenet a rendszerváltoztatás történetének egyik legnagyobb pillanata volt.