Kossuth tér visszatér

2013.02.05. 17:08

Évadnyitó frakcióülést tart Gyulán a Fidesz, mire az MSZP, a DK és a Szolidaritás nem átallottak ellentüntetést szervezni a városban. Szó nélkül hagyhatta ezt a Békemenet? Természetesen nem, így ők az ellentüntetők ellen demonstrálnak, szeretettel. Társadalmi vita a közélet összes fontos kérdéséről Gyula főterén, a szeretet erejével Orbán-maszkok ellen, Habony Árpád Ron Werber ellen - kövesse élőben!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Békement tüntetői nem mehettek el addig hotelig, ahol a Fidesz-KDNP frakció ülésezik, így a mellette lévő gyulai vár kapujában állt meg a menet. Közben a Kossuth nótát énekelik a tüntetők.

  • Szanyi Tibor az Indexvideónak nyilatkozva azzal tréfálkozik, hogy románul fogja köszönteni a Békemenet résztvevőit, mert szerinte sokan onnan érkeztek. Tény, hogy a békemeneteseknél lévő zászlók szerint voltak határon túli résztvevők is.

  • A baloldali tüntetők petíciót akarnak átadni a Fidesz frakcióülésén résztvevőknek. Minden szervezet egy embert delegál a küldöttségbe, amely megpróbál bejutni a szállodába, ahová a Békemenetnek nem sikerül. A többiek addig elindulnak a Harruckern térre, ahol Orbán maszkokkal alternatív frakcióülést tartanak.

  • Görgényi Ernő gyulai polgármester beszédében azt mondta: rossz helyen próbálnak országrombolás címszóval tüntetni a „baloldali és liberális pártokcskák”. Görgényi szerint Gyulán milliárdos felújításokat végzett az Orbán-kormány: 4 milliárdért új élményfürdő épült, 2 milliárdért felújítják a helyi kastélyt is. De az Orbán-kormány adott 700 milliós támogatást a belváros fejújításra, mégpedig egy olyan pályázaton, amelyet korábban Bajnai-kormány elutasított.

  • A Békement demonstrációján lejátszották Tiborc panaszát a Bánk bánból, ami Gyula város himnusza egyben, ezután a Székely himnusz következett, majd elbúcsúztak a szervezők.

  • A mai nap legszebb csavarja az, hogy nemcsak a Békemenet szervezői között vannak újságírók (Bencsik András és Bayer Zsolt), hanem a baloldali demonstráció egyik főszervezője is az, a helyi Kobak Klub alapítója, Bod Tamás, aki a Magyar Narancs szerzője. Amikor erről kérdeztük, azt mondta: szerinte Magyarországon nem olyanok a viszonyok, mint Nyugat-Európában, hogy tisztán el lehessen választani ezeket a szerepeket, de ő azt reméli, hogy az emberek tudnak választani közte és Bencsik András között.

  • Napközben olyan hírek terjedtek, hogy a szálloda környékét másfél kilométeres körzetben lezárják biztonsági okokból, a Facebookon is körbejárt a hír. A megyei hírportál szerint csak a szálloda parkolója van lezárva, a környéken ugyanúgy lehet közlekedni, mint máskor, viszont ezek után meglepőnek tűnik, hogy még a békemenetesek is csak a várkapuig jutottak, ami néhány száz méternyire van a szállodától.

  • Tavaly február elején Egerben ülésezett a Fidesz, Orbán itt zárt ajtók mögött arról beszélt, hogy 2011 decemberében olyan érzése támadt, „mintha komplett világösszeesküvés lenne Magyarország ellen”. A kormányfő szerint ennek a része volt az LMP Parlament előtti láncolós akciója, a nagy nyugati hírügynökségek megjelenése Budapesten. Szerinte az sem volt véletlen, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára jelölt Handó Tündére a kétharmados támogatást igénylő titkos szavazáson több kormánypárti képviselő nemmel szavazott. A kormányfő szerint a félreszavazást lehetett úgy is értelmezni, hogy meg akarták őt buktatni.

  • A tüntetők Orbán, takarodj! skandálással, kerepléssel és fáklyákkal indultak el, és keltek át a főtér melletti hídon

  • A baloldali tüntetők megkezdték az alternatív frakcióülést tartanak: Orbán-maszkban Bod Tamás valamennyi kérdésére igennel válaszolnak. A szervezők szerint ez azt fejezi ki, hogy a Fidesz-frakció arctalan szavazógépekből áll, akik gondolkodás nélkül igent mondanak Orbán minden szavára, utasítására.

  • nemhogy kétszáz, hangzott el a tüntetésen. Ezért a tüntetők levették a maszkokat, Szanyi Tibor pedig megkezdi beszédét.

  • „Az MSZP forró üdvözletét hoztam” – kezdte beszédét Szanyi Tibor.

    „Emberek kellett volna” – kiabálta vissza egy asszony.

  • Az MSZP-politikus szerint szeretni kell a Békemenet résztvevőit, de nem szabad elfelejteni, hogy másféle menetek is vannak, például az Éhségmenet, vagy annak az ötszázezer ember, akik, ha nem is egyszerre, de hosszú, tömött sorokban hagyják el Magyarországot, mert nem találnak itt boldogulást. Szanyi azt üzente azoknak a fiataloknak, akik ezekben a pillanatokban is a térképet böngészik, hogy hová költözzenek: az MSZP, a DK, a Szolidaritás és más szervezetek legkésőbb 2014-ben olyan országot teremtenek, ahol érdemes élni. Beszédét úgy zárta: „négy dolgot akarunk: munkát, kenyeret, szolidaritást és demokráciát”.

  • Az újságírók valószínűleg órákon belül ráugranak a telefonra, hogy a képviselőkből kipréseljenek pár mondatot. Leginkább arra lesznek kíváncsiak, hogy Orbán az esti helyzetértékelő beszédében miket mond. Több politikus úgy próbálja lerázni az újságírókat, hogy kikapcsolja, vagy a szállodai szobájában hagyja a telefonját.

  • Tizenkét éve, 2001 márciusában, az első Orbán-kormány idején Domokos László mai ÁSZ-elnök, akkor fideszes megyegyűlési elnök arról beszélt a megyei hírlapnak: „közvetlen — 2010-ig tartó — cél a 44-es út lakott területeket elkerülő szakaszainak megépítése”. Augusztusban már arról számolt be: „a kormány úgy határozott, hogy novemberi határidővel tizenöt éves feladattervet dolgoz ki […] Az új tervbe Békés megye, illetve a 44-es út gyorsforgalmivá fejlesztése is bekerült”, majd októberben arról beszélt: „sikerült elérnünk, hogy a gyorsforgalmi 44-es út mára elérhető közelségbe kerüljön”.

    A szocialisták 2003-tól beszéltek arról, hogy a Kecskemétet Gyulával összekötő M44-es „bekerült a 15 éves programba” (Fetser János), hogy „a 44-es főút fejlesztése benne van a kormány 2015-ig szóló közútfejlesztési tervében” (Varga Zoltán). Majd 2005-ben már a tervezés elkezdéséről volt szó: "a jövő héten várható a pályázat kiírása a Kondoros-Tiszakürt közötti 62 kilométernyi, 2x2 sávos autóút építési engedélyes tervének – beleértve a kisajátítási tervet – elkészítésére” (Molnár László).

    Az M44-esből azóta sem készült el egyetlen centiméternyi sem.

  • Varju László, a DK képviselője gratulált a résztvevőknek a bátorságukhoz, hogy ki mertek állni tiltakozni a kormány ellen. Szerinte sokan vannak, akik „messziről tapsolnak az itt lévőknek”. A kormány csepegteti a lelkekbe és a testekbe a nyomorúságot mindennap, de már sokkal többen vannak, akik azt mondják, elég volt, és tisztességes magyar kormányt követelnek.

  • Visszaérkeztek a baloldali tüntetők követei az Erkel hotelből, és elmondták: Illés István, a Fidesz kabinetirodájának vezetője átvette a petíciójukat. A tüntetés ezzel véget ért, de mivel a területfoglalási engedély 7 óráig szól, a résztvevők ott maradhatnak zenét hallgatni és beszélgetni. Mi ezt már nem közvetítjük, a viszontlátásra!

  • Az Erkel hotelnél békemenetesek egy csoportja „Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében” feliratú táblával és Orbán Viktor arcképével várja a miniszterelnököt, aki a hírek szerint hamarosan megérkezik.

  • Az egyik Orbán Viktorra várakozó gyulai asszony szerint százévente egyszer születik olyan politikus, mint amilyen a Fidesz elnöke. Már régóta itt áll a hotel előtt, de azt mondja, a türelem Orbán Viktort terem. Egy másik vele várakozó férfi szerint lehet, hogy a miniszterelnök nem fog megállni, de annyira szeretik őt, hogy egy villanás is elég belőle.

  • Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy Mercedes mikrobuszt vezetve érkezett a gyulai szállodába. „Hajrá Debrecen!” - kiáltották oda neki az Orbánra várokozó rajongók.

  • Orbán Viktor kormányfő még nem érkezett meg, de nem szeretnénk tovább játszani olvasóink türelmével, ezért közvetítésünket most befejezzük. A kormányfő megérkezésének pillanatáról képes anyagban fogunk beszámolni. Viszontlátásra.