Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Pénzeskertre cserélnék Lenint

2013.02.05. 21:09
Wass Albert, Szív, Péntekkút, Pénzeskert: a kommunizmus emlékét őrző utcák lakói is beszálltak névötleteikkel az átnevezésbe Kunhegyesen. A lakók egy része az iratcserével járó macera miatt inkább elviselné, hogy továbbra is Lenin nevével kelljen élnie, de az új törvény miatt az önkormányzatnál már eldöntötték, hogy nem maradhat a Lenin, de még a Gorkij és az Úttörő utca se. A lakókat utcánként gyűlésezni hívják. A hétfő délutáni latyakban nem özönlötték el tömegek a művelődési ház színháztermét, de a Pénzeskert névért eljöttek páran lobbizni.

Ahol az aszfaltos rész véget ér, három-négy tyúk kapirgál a sárban, asszonyok beszélgetnek a kapuban. A szürke idő és a pocsolyák sem mutatják barátságtalan helynek a városszéli Lenin utcát Kunhegyesen. A 23-as házszám mögött kitartóan ugat egy kutya, de a gazdája nem bánja, hogy lefényképezzük a táblát a kerítésén. Amíg még lehet. Ha minden a tervek szerint halad, pár héten belül leszerelik a Lenin utcás táblákat, és így jár még másik nyolc kunhegyesi utca is.

Az önkormányzatnál eldöntötték, hogy eleget tesznek a január elsején hatályba lépett új törvénynek, és megszabadulnak a XX. századi önkényuralmi rendszerekre emlékeztető utcanevektől. A képviselő-testület felállított egy háromtagú munkacsoportot az érintett helyi utcák feltérképezésére, és azzal is megbízta, hogy tegyen javaslatokat a módosításra. Az új nevekről szóló döntéseket viszont nem akarták egyedül meghozni, inkább kikérik a lakók véleményét.

„Jó volt nekem a Lenin, de jó lesz a IV. Béla király is. Nem érdekel különösebben” – válaszolja vidáman a kutyás férfi, mikor arról kérdezzük, hogyhogy otthon van és nem a helyi művelődési házban, ahol gyűlést hirdettek hétfő délutánra a Lenin utcaiaknak. Ő az egyike annak a 25 embernek, akik azzal küldték vissza az önkormányzat véleménykikérő lapját, hogy áldásukat adják a munkacsoport által javasolt új utcanévre, a IV. Béla király utcára.

Összesen 103-an laknak a Lenin utcában választásra jogosultak. A többség nem adta vissza a véleménynyilvánító lapot, és voltak a Lenin és az Úttörő utcában is olyanok, akik jelezték, hogy ők mégiscsak ragaszkodnának a régi névhez. Hiába: a változtatás maga nem vitatéma. Egyébként nem a Leninhez vagy az úttörőkhöz fűződő érzelmek miatt húzódoznak néhányan a névváltástól, inkább csak a megszokás van emögött, meg az, hogy elég sok utánajárást jelent a lakóknak egy névcsere, magyarázza Kunhegyes jegyzője, Pénzes Tímea, aki a hétfői utcagyűléseket levezényli.

A kun hősnőnek sikere volt

Az önkormányzatnál dolgozókat így is kellemes meglepetésként érte a lakók aktivitása. „Mi magunk is elcsodálkoztunk” – mondja a jegyző, amikor arról beszél, milyen határozottan és sokan támogattak lakók olyan egyéni javaslatokat, amelyek eltértek a felkért munkacsoport ötleteitől. A munkacsoport tagja volt egy helytörténész, egy általános iskolai tanár, aki több helyi civil mozgalomban is részt vesz, valamint a helyi közművelődési intézmény vezetője, aki könyvtáros, és a feladata helytörténeti dokumentumok gyűjtése is.

Az írásos visszajelzések alapján a munkacsoport legnépszerűbb javaslata az volt, hogy a Hámán Kató utca új névadója legyen egy másik nő, Ágota, egy romantikus kun legenda hősnője. A lakók saját ötletei egyébként általában sokkal szimplábbak, kézenfekvőbbek voltak, mint a szakemberekéi.

A Ságvári Endre utca új névadója például a munkacsoport javaslata szerint Szépes Sándor lehetne, aki kunhegyesi születésű katonaként harcolt az 1848-es szabadságharcban. A Ságvári utcaiak többsége (33-ból 29-en) viszont inkább a Határ utca nevet választaná. A Gorkij utcának a szakemberek a Dr. Kolosy Lajos utca nevet adnák a hazai kunok történetét kutató helytörténész után. Az utcában valaki a Szív utca ötlettel állt elő, és a lakosok több mint felének támogatását megszerezte, mond még egy példát a jegyző.

Füleki Sándor helyett Füleki Sándor

A Füleki Sándor utca esete különleges. Az itt lakók kezdeményezésére talán úgy fog átneveződni, hogy megtartja a régi nevét. A kommunista névadót valójában Füleki Andrásnak hívták, a Tanácsköztársaság idején Kenderesen volt a helyi községi direktórium elnöke. Az utcatáblákra tévedésből került annak idején a Sándor keresztnév. A munkacsoport ezt a nevet Bödők Istvánéra cserélte volna le, aki szintén kunhegyesi '48-as szabadságharcos volt. Az utcabeliek viszont felhozták, hogy élt Kunhegyesen egy megbecsült tanárember, akit történetesen pont Füleki Sándornak hívtak. Azt szeretnék, ha az ő emlékére viselné tovább a régi nevét az utcájuk.

Az Úttörő utca sem biztos, hogy a munkacsoport javaslatára megkapja a kunhegyesi születésű cigányprímás, Bari Elemér nevét. 69-ből 7-en a Péntekkút, 5-en a Szélmalom nevet szeretnék inkább. Régen volt a közelben egy ilyen nevű kút, a Szélmalmot pedig most is látni az Úttörő utca végéből.

Wass Albert lemosta a festőt


Mind a kilenc érintett utca lakói megkapják a lehetőséget, hogy élőben próbálhassák meggyőzni a többieket. A legtöbb utca gyűlése csütörtökön lesz, de a Lenin utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca gyűlését már hétfőre meghirdették.

Eltűnik az összes Bajcsy-Zsilinszky utca is?

Nem feltétlenül. A törvény szerint ha egy önkormányzat bizonytalan abban, hogy egy név beleesik-e a tiltott kategóriába vagy sem, akkor szerezze be a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. Balatonfűzfőtől kapott is már egy beadványt az MTA az ottani Bajcsy-Zsilinszky utca miatt. Kunhegyesen viszont úgy látták, hogy hosszadalmas lenne az Akadémia véleményének a kikérésére, és a névcserével nem követnek el törvénysértést anélkül sem, hiszen az önkormányzatoknak eddig is joguk volt a közterületeik nevének megváltoztatásához.

A kunhegyesi művelődési ház tele van élettel: a központi terében megy a tévé, nyitva a büfé, három asszony szövőszéken dolgozik. A tágas színházteremben a jegyző beszél a klasszikus vörös huzatú székek első sorát elfoglaló képviselők és pár fős hallgatóság előtt. Elmondja, hogy „kevéssé volt népszerű” a Bajcsy-Zsilinszky utcában a munkacsoport eredeti elgondolása, a festőművész Ilosvai Varga István neve. Csak 6-an adtak le érvényes szavazatot erre a verzióra, viszont 19-en támogatták, amit az egyik utcabeli javasolt, hogy válasszák Wass Albert nevét. A javaslatot ezt látva módosítják is. A jegyző mond pár szót Wass Albertről, aztán megkérdezi, van-e kérdés, vélemény, javaslat. A csendben csak a csöpögés hallatszik, ahogy a beázó plafonról lehulló cseppek elérik a széksorok közé odakészített műanyag lavórokat. A Bajcsy-Zsilinszky utcaiak gyűlésének hamar vége van.

A Lenin utcaiak gyűlésére többen eljönnek, és aktívabbak is. Nyolc utcabelinek tűnő embert számolunk össze. A jegyző nekik is elmagyarázza a törvényi hátteret, hogy az átnevezés egy „kötelező folyamat”, és még ha szeretnék is sokan megtartani, a Lenin névtől márpedig meg kell válni. Egy házaspár férfi tagja a Pénzeskert név érdekében szólal fel, amíg beszél, a többiek határozottan bólogatnak. Kiderül, hogy aki eljött, mindenki ezt a nevet szeretné. Az érvük, hogy ott, a Lenin utcában eléggé idős emberek laknak, és a Pénzeskertet könnyebb leírni, megjegyezni, mint a IV. Béla királyt.

Csak utánajárni ne kelljen

A Pénzeskert egyébként egy 1-2 hektáros tájegység neve, egy gazdagon termő területé, arra nyílik a Lenin utca. Írásban 5-en szavaztak erre, és írásban jött 3 szavazat arra is, hogy Szegő Gábor kunhegyesi matematikus legyen az utca névadója. Most a matematikus nem kerül szóba.

A törvény alapján főszabály szerint a lakcímváltozás miatt nem hárul pluszköltség a lakókra, az iratcsere alapvetően ingyenes. A Lenin utca egy rózsaszín pulóveres, három gyereket nevelő lakója arra kíváncsi, mi lesz a diákigazolványokkal, amiknek darabja 1400 forint. „Nekem ez borzasztó tétel” – mondja. A jegyző elárulja, hogy a törvény erre nem tér ki, de megígéri, hogy utánakérdez a belügyminisztériumnál. Az asszony amiatt is aggódik, hogy a lánya érettségi és továbbtanulás előtt áll, nemsokára be kell adnia a felvételi jelentkezését, és fél, hogy az ügyintézésbe belekavar a lakcímváltozás.

Egy másik asszony az iratcserék menetéről érdeklődik. A jegyző elmondja, hogy  lakóknak maguknak csak a biztosítójuk és a bankjuk felé kell a változást bejelenteniük. Az új lakcímkártyát kipostázzák nekik, és a szolgáltatóktól, a Tigáztól, az Eontól és a telefontársaságtól is kaptak rá ígéretet, hogy automatikus átvezetik minden lakónál az új utcanevet. A földhivatalnál is automatikus lesz az átvezetés. „Az jó, csak ne kelljen utánajárni” – mondja a kérdező baljóslatúan hozzátéve, hogy volt már dolga a földhivatallal.

Mikor és mennyiért?

A lakók írásbeli és szóbeli véleményét figyelembe véve nemsokára újrafogalmazza javaslatait a háromfős civil munkacsoport. Ez az új verzió fog előbb az önkormányzat oktatási, kulturális bizottság, majd a képviselő-testület elé kerülni. A döntést a testület a február 14-i ülésén fogja meghozni. A jegyző szerint az önkormányzatnak 100-200 ezer forintjába kerülhet majd a kilenc utca tábláinak cseréje együttvéve.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!